Arkivfoto: Mats Andersson/Scanpix.
Kollektivtrafik

Huvudskyddsombudets kontakter med media kartlagda av Arriva

"Det är fruktansvärt att vara övervakad"
3:53 min

Bussföretaget Arriva har kartlagt hur och när huvudskyddsombudet på bussgaraget i Råsta, Reza Forghani, haft kontakt med journalister och kallat till protestmöten, enligt ett internt dokument som Svenska Dagbladet tagit del av.

- Det är fruktansvärt att veta att man hela tiden har övervakat, att cheferna har koll på vad man gör och inte gör och noterar det. Det är ingen rolig arbetsplats. Det påminner mig om hur jag blev behandlad när jag levde i Iran under diktaturen.

Dokumentet, som Svenska Dagbladet tagit del av, har titeln "Sammanställning över händelser gällande bussförare/skyddsombud RF" - och tar upp 48 händelser där Reza Forghani varit inblandad. Där finns noteringar om hur och när han varit i kontakt med journalister och kallat till protestmöten.

- Det här är inte Sverige 2013 utan två- trehundra år tillbaka i tiden i sättet hur anställda behandlas, säger Reza Forghani.

Tomas Hedenius är presschef på Arriva. Han tonar ner betydelsen av dokumentet.

- Det här dokumentet handlar inte huvudsakligen om kontakter med journalister. Det handlar om hur samverkan har fungerat på Råstagaraget.

- Jag har ju pratat med Reza och han känner sig kränkt. Vad är er kommentar på det?

- Jag har förståelse för det. Jag har förstått att han känt sig kränkt av detta och det beklagar jag.

- Kunde ni gjort något annorlunda?

- Vi kunde ha uttryckt oss lite smidigare kanske, säger Tomas Hedenius, presschef på Arriva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".