Stockholms stad har som mål att bygga 100 000 nya bostäder till år 2030. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX.
Bostadsjakt

Stockholms stads bostadsförmedlning vill inte ändra sitt system

Bostadsförmedling: Jag tror inte det förenklar
2:34 min

Det skulle kunna bli bättre ruljans på hyresbostadsmarknaden med ändrade kösystem, visar forskning. Det berättade vi i morse. System där den sökande inte förlorar sin kötid för att man får ett kontrakt och därför inte har anledning att hålla länge på sin kötid.

Stockholms stads bostadsförmedling förmedlingschef Mona Lindén säger att de  inte tänker ändra sitt system.

– Vi är inte beredda att ändra kösystemet om det inte leder till förbättringar för den stora massan som köar. Jag tror inte att det förenklar för de köande om de får behålla sin kötid.

De flesta kommunala hyresköer i Sverige har samma system som Stockholm stads bostadsförmedling, det vill säga att man mister sin kötid när man får ett kontrakt.

Tommy Andersson, forskare vid Ekonomihögskolan i Lund tycker att man borde se över svenska hyreskösystem från grunden, för att minska behovet av en andrahandsmarknad. Forskning visar att det finns smartare sätt, säger Tommy Andersson som tycker man kan titta på hur köer fungerar i USA.

– Sökanden får rangordna vilka områden man helst vill ha, storlek, typ av hyra. Givet att alla skickar in rangordningar till det centraliserade systemet så är det en dator som baserat till exempel på hur länge man stått i kön, vilken typ av lägenhet man redan nu bor i, helt enkelt beräknar vem som ska ha förtur till vilken lägenhet, på ett helt annat sätt än vad man gör idag med en vanlig köordning.

Det låter avancerat och krångligt, men med ett bra dataprogram så behöver det inte vara det enligt Tommy Andersson.

– Det här är saker som görs över hela världen, inte bara inom bostadsallokering utan även inom skolval, dagisval och hur man ska effektivisera organbyten och så vidare. Och det funkar ju på andra ställen i världen så jag kan inte se någon som helst anledning till att det inte skulle fungera i Sverige.

En annan av Stockholms bostadsförmedlingar, SKB, Stockholms kooperativa bostadsförmedling, som har drygt 7 000 lägenheter i Stockholms län, har ett annat system berättar Petrus Lundström, marknadschef på SKB.

– Under förutsättning att du har betalat din medlemsavgift så behåller du din turordning, det vill säga så länge du har stått i kön.

Men Stockholms stads bostadsförmedling har inga planer på att se över sitt kösystem, säger Mona Lindén.

– Det fungerar, är tydligt och transparent, alla känner till reglerna och så fortsätter vi att jobba framöver.

#Bostadsjakt - vi vill höra din historia

Hur såg din väg till en bostadsrätt eller ett hus ut? Har du ett förstahandskontrakt eller bor du i andra, tredje eller fjärde hand?#text=5424927##link=345046#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".