Stockholm är i en klass för sig med 148 privata hemtjänstföretag vilket Monica Rielly i Stockholm fick erfara. Foto: Maria Persbo/SR.
ÄLDREOMSORG

Svårt att välja hemtjänst i Stockholm

"Jag hade vissa kriterier jag gick efter"
1:48 min

Det finns så många hemtjänstföretag i Stockholm att det är svårt för många äldre att välja. Det behövs mer vägledning och information, visar en ny rapport från stiftelsen Äldrecentrum, som ifrågasätter om lagen om valfrihetssystemet skapat mer valfrihet och kvalité.

Monica Rielly har behövt välja hemtjänstföretag tre gånger.

– Jag tänkte, men Östermalm är väl inte långt borta, så jag valde ju ut 30 stycken och sen fick jag ta ner det igen. Då ringde jag och jag hade vissa kriterier jag gick efter.

Det är för många att välja på och för lite vägledning, tycker Monica Rielly som bor på Södermalm. Hon ringde själv runt till flera hemtjänsföretag innan hon valde, men två gånger råkade hon välja företag på Östermalm. De fick bland annat det svårt att ta sig fram till en henne under vintern.

Hon är inte ensam om att känna så här. För i Äldrecentrums nya rapport, som studerat effekterna av lagen om valfrihetssystemet, som infördes 2009, visar den att många äldre är nöjda med att få välja, men att det är få som i praktiken gör ett val. Ingrid Hjalmarson är en av utredarna bakom rapporten.

– Man är då glad att man har inflytande, men man skulle hellre välja vad man får hjälp med, vem man får hjälp av och när man får hjälpen än att välja företag. För man upplever det som väldigt svårt, eftersom dom flesta inte har någon kännedom om dom här företagen innan dom är i situationen att dom ska välja. Och den information som finns är svår att ta till sig.

Det finns ingen forskning som visar att LOV och det stora antalet företag har lett till en förbättrad kvalité, säger Ingrid Hjalmarson och hoppas att den kommité som på uppdrag av regeringen ska utvärdera LOV tar till sig Äldrecentrums rapport.

Att få vara med och utforma sin hemtjänst, i form av personer och tider, det är något Monica Rielly gärna vill.

– Nummer ett är att kunna välja, jag bryr mig inte om vem som går och handlar för det är ganska opersonligt, det kan man alltid förklara. Men när man har städ och tvätt under en dag då tycker jag att det är jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".