Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Södertälje

Granater stängde polisstation

Uppdaterat tisdag 12 mars 2013 kl 20.34
Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 18.17
Stationsbefälet: "Vi fick dem i knät"
(1:32 min)
1 av 2
Två luftvärnsgranater lämnades in på polisstationen i Södertälje. Foto: Södertäljepolisen.
2 av 2
Foto: Södertäljepolisen.

Delar av polisstationen i Södertälje spärrades av efter att två luftvärnsgranater lämnats in på tisdagseftermiddagen. Bombtekniker hämtade senare granaterna och stationen kunde öppna igen på kvällen.

Granaterna, två 40 millimeters luftvärnsgranater, lämnades in inom ramen för den rådande vapenamnestin.

– Vi har ju den här gällande vapenamnestin just nu och då tror folk tydligen att det gäller allt som är explosivt, fast egentligen ingår inte granater i amnestin. Men den som tog emot den var väl inte riktigt införstådd med det. Vi fick dem i knät, så nu sitter vi med svarte Petter, säger Johan Sjöholm, stationsbefäl vid Södertäljepolisen.

Polisens bombtekniker hämtade granaterna på kvällen och tog med dem till Livgardet för destruktion och polisstationen kunde öppna igen.

Vet ni vad det rörde sig om för typ av granater?

– Det är svenska luftvärnsgranater. Det är förmodligen någon värnpliktig eller någon före detta yrkesofficer som haft granaterna som prydnad i någon bokhylla misstänker vi, säger Johan Sjöholm.

Enligt polisen kunde det inte uteslutas att de var skarpa.

– Det finns verktygsspår på dem, vilket innebär att man kan ha försökt att skruva isär de här granaterna. Gör man det på fel sätt kan man komma åt de säkringar som finns inbyggda i en granat och då plötsligt är de ju inte så säkra som de var tänkta att vara. Luftvärnsgranater har ju den egenheten att om de inte träffar det mål som det är tänkt, så är de tänkta att sprängas innan de slår ner i marken, det vill säga en autodestruktion. Så att i värsta fall kan man ha kommit åt de här säkringarna och de skulle kunna vara i autodestruktionsläge, säger Johan Sjöholm.

Så det betyder att de kan smälla av när som helst?

– Just precis.

P4 Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".