Budgeten för 2012 presenterades idag.Foto Hasse Holmberg/Scanpix.
LÄNSTRAFIKEN

Stockholms stad skjuter inte till pengar som SL saknar

SL:s ambition att få mer pengar från kommunerna för nya spår- och byggprojekt möts med måttlig entusiasm. Det fattas miljardbelopp för att flera av SL:s stora satsningar ska komma igång i tid. Att kommunerna ska stå för pengarna är inte troligt, säger Sten Nordin, moderat finansborgarråd i Stockholm.

SL är de som har uppdraget att bygga ut kollektivtrafiken och de har inkomster till det både genom landstingsskatten och biljettinkomster säger Sten Nordin.

Skulle Stockholms stad gå in med mer pengar så känns det som medfinansiering en gång till och Sten Nordin förutsätter att politikerna i landstinget har en annan syn.

Kommunerna i länet har redan bidragit  med miljardbelopp till nya vägar och spår genom Stockholmsöverenskommelsen men SL:s vd Anders Lindström planerar ändå samtal för att se om förutsättningarna finns mer pengar.

Vi tittar ju på möjligheten med kommunerna säger Anders Lindström om det går att hitta någon annan lösning på kostnadsfördelning  fattas det pengar måste vi ju diskutera med varandra.

Stockholm påverkas i hög utsträckningen av eventuella förseningar där både tvärspårvägen mot Kista och ombyggnaden av Brommaplan  är förutsättningar för stora bostadsprojekt.

– Men att ställa upp med ytterligare kommunal pengar verkar inte aktuellt, säger Sten Nordin

Om man börjar med såna här saker får det alltid en prejudicerande  betydelse - det kan ju även bli oschyst då det kan upplevas som att rika  kommuner köper sig före i kön. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".