Pensionärer på promenad. Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Äldreomsorg

Stockholms stad anställer personer för att hjälpa äldre välja hemtjänst

Stockholms stad håller med om att det är behövs mer vägledning när äldre ska välja bland alla hemtjänstföretag som finns. Stiftelsen Äldrecentrum har i en rapport pekat på att det finns för många hemtjänstföretag och att det behövs mer vägledning och information. Nu tänker Stockholms stad anställa personer som kan hjälpa den äldre att välja hemtjänst.

– Den katalog som oftast presenteras för de äldre är lite svår att hantera. Det är ofta liknande beskrivningar som de äldre ser utav de olika aktörerna. För att underlätta valet för de äldre så måste man inrätta en funktion, en lotsfunktion i staden och det har vi fattat beslut om i samband med budgeten för i år, säger Joakim Larsson, (M), Äldre- och ytterstadsborgarrådet.

I Stockholm finns omkring 150 privata hemtjänstföretag att välja på efter att det blev tillåtet med privata företag inom hemtjänsten, när den så kallade LOV, Lag om valfrihetssystem, infördes.

Stiftelsen Äldrecentrums nya rapport, som studerat effekterna av LOV, visar att många äldre är nöjda med att få välja, men att det är få som i praktiken gör det. De skulle hellre välja vem man får hjälp av och när och vad, än att välja själva företaget.

Enligt rapporten så finns det ingen forskning som visar att kvaliten på hemtjänsten blivit bättre. Men att ha många företag att välja på är ändå bättre än inget, menar borgarrådet Joakim Larsson.

– Alternativet att inte ha valmöjligheter är ju betydligt sämre. Att ha en situation då man bara kan välja kommunen eller kanske bara ett fåtal aktörer är ju inte bättre, säger Joakim Larsson, (M) Äldre- och ytterstadsborgarrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".