Siv Wennberg får fortsätta sjunga i sin lägenhet. Foto: Björn Lindberg, Sveriges Radio.

Operasångerska vann grannfejd

"Min sång segrade"
4:15 min

Att sjunga opera hemma i lägenheten är inte störande. Även om du som granne tycker det. Hovrätten har rivit upp en tingsrättsdom där en bostadsrättsförening i Vasastan skulle betala 28 000 kronor till ett gift par för att de blev störda av hovsångerskan Siv Wennberg.

Grannparet tröttnade till slut på hennes nästan dagliga operasång, skalövningar och inspelade applåder som de upplevde som oerhört störande.

– De hade som mål att få tyst på mig helt och hållet, och det kan man inte när man är sångerska för då måste man ju få sjunga och spela i sin våning, säger Siv Wennberg när P4 Radio Stockholm hälsar på.

Och Siv fick till slut rätt. En oenig hovrätt river nu upp domen med motiveringen: "Vissa störningar måste man acceptera i flerfamiljshus". Nu får paret betala rättegångskostnader på drygt 350 000 kronor och har dessutom flyttat från huset.

– Det är massa av mina kollegor som bor här i Stockholm som bor så här i ett flerfamiljshus, och där är det inga som helst problem. De sjunger och spelar även kvällstid. Därför är det en seger för konsten eftersom min sång segrade.

Grannparet har inte velat uttala sig i media, men har i rätten sagt att de blev så störda av sången att de kände sig förlamade. Ändå är det inte fårvånande att hovrätten låter Siv Wennberg fortsätta sjunga, säger Yvonne Byström som är delägare i det privatägda bolaget Svenska Störningsjouren.

– Egentligen inte. Det finns ju tidigare domar om pianospel som säger att man får acceptera 1-2 timmar. Och det är klart att det är en störning, men det måste man ju acceptera, säger hon.

Yvonne Byström berättar att reglerna får hur mycket man får störa grannarna är olika i olika bostadsrättsföreningar, men man brukar i allmänhet säga att efter klockan 22 ska huset vara i vila. Ibland kan det vara 23.

Och Siv Wennberg är av den bestämda uppfattningen att hon inte gjort nåt fel.

Även om man inte förstår varandra, har man inte ett ansvar att respektera grannar?

– Man äger rätt att spela från sju på morgonen från tio på kvällen. Jag har sjungit högst en timme, dagtid.

Paret klagade dels på sång, dels på pianpspel men så stod det också nåt om att de hört inspelade applådåskor?

– Det är band, naturligtvis.

Siv Wennberg spelar upp en inspelning från en av sina konserter med efterföljande höga applåder.

– Om jag sjunigt mer än 40 minuter har de börjat slå från sitt golv till mitt tak här i mitt vardagsrum. Sen har jag gjort en rad kompromisser med detta par - jag sjunger aldrig efter klockan sex, jag har bjudit in dem till flera av mina konserter, jag har skickat julkort. Men de har bara svarat med dessa låga missyttringar som att slå på mitt tak, säger hon.

– Vi lever i en tid där det är oerhört mycketr ljud som man måste stå ut med. Och det var det som stod i domen. Kvällstid kan man alltid diskutera, men dagtid måste man tåla väldigt mycket, tycker Siv Wennberg.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Mia Bryngelson
mia.bryngelson@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".