Husbygget har avstannat i Hässelby strand. Foto: Julia Brynolfsson/SR
Tunnelbanan

Nya stoppbockar ska förhindra tågkrasch

"Det kommer bli säkert att bo vid ändstationer"
1:36 min

Bostadshuset vid tunnelbanan i Hässelby strand har nu fått klartecken. Bygget stoppades efter olyckan vid Saltsjöbana men kommer att starta i mitten på juni igen. 

P4 Radio Stockholm har tidigare rapporterat om hur bygget intill Hässelbystrands tunnelbanestation försenats, då SL sett över säkerheten efter olyckan på Saltsjöbanan i januari.

– Vi tittar just nu på en förstärkt stoppbockskonstruktion, säger SL:s säkerhetschef Lars H Eriksson.

– Den lösning vi räknar på, och som det sannolikt blir, är ett slags betongtråg, som omger den vanliga stoppbocken. Detta i kombination med att slags glidskydd gör att man kan fånga upp stora krafter, hålla tåget kvar på spåret och se till att det inte kör för långt, säger han.

Är det här då tillräckligt säkert för att man ska kunna bo i huset?

--Ja, det är vår utgångspunkt att det blir så säkert att ett hus kan stå bakom slutet på spåret utan att det blir farligt, säger han.

Det är inte mycket som syns till av bostadshuset med totalt 68 lägenheter som ska byggas vid gröna linjens ändstation Hässelby strand. Järnrör och stålbalkar ligger orörda och inte förrän i mitten av juni kommer materialet till användning.

Bygget är då nästan ett år försenat. Orsaken är olyckan i januari, när ett tåg körde rakt in i ett bostadshus vid Saltsjöbanans ändstation i Nacka. Efter olyckan har SL sett över säkerheten kring husbyggen vid just ändstationer.

Innan tågen börjar rulla från och till ändstationen i Saltsjöbaden kommer SL, enligt Lars H Eriksson, att öka säkerheten även där, med en liknande betongtrågkonstruktion

– Med största sannolikhet blir det så, det är samma lösning som skulle kunna tillämpas på båda ställena. Dessutom skulle det kunna bli en ganska estetiskt tilltalande lösning säger SL:s säkerhetschef Lars H Eriksson till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".