Kommunikationer

(S) om Roslagsbanan: SL går med tiggeribössan

Socialdemokraterna starkt kritiska
1:37 min

Fler reagerar nu på SL:s propåer om att kommuner längs Roslagsbanan ska vara med och bidra med pengar till utbyggnaden.

Igår gick SL:s VD Anders Lindström ut och ville att kommunerna längst Roslagsbanan ska vara med och bidra med mer pengar till utbyggnaden av banan. Täby kommun kan tänka sig att vara med och finansiera de delar som kan vara kommunens ansvar, det säger Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun.

-- Vissa saker där man kan påvisa att det finns ett kommunalt medfinansieringsansvar då är vi bredda att ta det men då ska det vara uppenbart att det är saker som ligger utanför landstingets direkta ansvar. Om man däremot bygger ut stomnätet då är det naturligtvis landstingets ansvar, säger Tage Gripestam.

I morse kunde vi höra Sten Nordin, moderat finansborgarråd i Stockholm, säga att Stockholm inte tänker stå för de pengar som SL saknar för sina investeringar. Han menar att man redan är med och betalar tillräckligt, både genom lanstingsskatten och Stockholmsöverenskommelsen.

Ett projekt som blir dyrare än räknat är utbyggnaden av Roslagsbanan. Täby kommun är bredda att bidra med mer pengar men enbart till det som ligger inom deras ansvar.

Några som är kritiska mot den förda trafikpolitiken i landstinget är Socialdemokraterna och Miljöpartiet. De tycker att de styrande moderaterna tar beslut om stora trafiksatsningar innan de har finanseringen klar, för att sedan tigga om pengar när kalkylen inte går ihop. Erika Ullberg är trafikoppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna:

– Miljardrullningen inom landstinget fortsätter och jag tycker att det är ganska häpnadsväckande att dagen efter att man tagit ett ofinansierat beslut så skickar man ut förvaltningschefen med tiggeribössan och tro att kommunerna ska vara med och betala satsningar, det är något fel ordning, kan jag ju säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".