Foto: Tullverket
Smuggling

Åtal mot landets största dopningsnätverk

Sålde dopningsmedel på internet
1:32 min

23 personer åtalas idag misstänkta för storskalig smuggling och försäljning av dopningsmedel och narkotikaklassade läkemedel. De åtalade har ingått i en organisation som haft flera internetsidor, där man kunnat beställa preparat.

Organisationen har haft en struktur som liknar ett företags , där det funnits ett tydligt ledarskap, med anställda som haft olika arbetsuppgifter, enligt Tullverket.

Enligt Mikael Lindgren, operativ chef på Tullverkets Brottsbekämpning i Stockholm är det ett av de största dopningsnätverken som tullen avslöjat hittills.

De tre huvudmännen är födda på 1970-talet och bosatta i Stockholm respektive Malmö. Organisationen har haft förgreningar i de tre storstäderna men också i Västerås, Eskilstuna och Borlänge.

Utredningen har pågått i cirka två år, och Tullkriminalen har kartlagt de misstänkta bland annat genom spaning och analys av mejltrafik och bankkonton.

Av den samlade bevisningen i ärendet har det kommit fram att organisationen har omsatt minst 50 miljoner genom sin försäljning av illegala preparat. Tillgångar såsom lyxbilar, hus i Spanien, kontanter och exklusiva klockor till ett värde av minst 7 miljoner har säkrats.

Stora beslag har också gjorts: Det handlar om bland annat nära fem miljoner enheter dopningsmedel, cirka 160 000 narkotikaklassade tabletter och stora mängder sprutor och kanyler.

Genom mejltrafik som ingått i utredningen, har ytterligare cirka 6 miljoner enheter dopningsmedel och cirka 330 000 narkotikaklassade tabletter kunnat knytas till organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".