Foto: Trons/Scanpix
NORRTÄLJE

Polisen utreder grovt sabotage mot vindkraftverk

"Med största sannolikhet är det från ett gevär"
1:17 min

Vindkraftverket i Kullsta i Norrtälje fick inte snurra länge. Det sattes i drift första februari, men i början av mars polisanmälde vindkraftföretaget skadegörelse på maskinrummet högst upp på kraftverket.

– Vi gjorde en teknisk undersökning dagen efter anmälan kom in. Då har vi kunnat konstatera att någon eller några personer har avlossat projektiler upp mot maskinrummet och med största sannolikhet är det från något slags gevär, säger kommissarie Sven Nilsson på Roslagspolisen.

Vad misstänker ni att de har varit ute efter?

– Jag har svårt att tänka mig att det är okynnes saker som har styrt det här, utan i min värld tror jag att man har försökt att på något vis få det här ur funktion.

När man har skjutit upp mot maskinrummet, då har det inte varit bemannat?

– Jag kan inte säga det, men hade det varit bemannat vid något tillfälle då hade vi fått veta det här på ett annat sätt, tror jag. Den eller de som har gjort det här, de kan inte ha haft någon vetenskap om det har varit bemannat i maskinrummet vid det här tillfället, säger kommissarie Sven Nilsson och fortsätter.

– Det kunde mycket väl ha varit folk där, och det är anledningen till att det här rubriceras som sabotage, men har uppgraderats till grovt sabotage. Ett av kriterierna är att man kan utsätta personer för livsfara, och det har vi inte kunnat utesluta, säger kommissarie Sven Nilsson på Roslagspolisen.

Polisen uppmanar allmänheten om att höra av sig med tips och information, det säger kommissarie Sven Nilsson på Roslagspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".