Arkivbild. FOTO: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX

Tusentals flyktingbarn har försvunnit de senaste åren

"Att folk avviker är inte ovanligt"
1:43 min

Över tusen flyktingbarn har försvunnit under de senaste fem åren i Sverige. Myndigheterna har svårt att hitta dem och vet inte var de är. Även här i Stockholm försvinner barn, det säger Tobias Addo på Migrationsverket i Solna.

Tobias Addo har ingen exakt statistik på hur många ensamkommande barn som försvinner här i Stockholm, men det sker med jämna mellanrum. 16-åriga Jawad lämnade sitt transitboende när det stod klart att han inte får stanna kvar i Sverige.

- Jag lämnade boende och gick till kompisar. Två tre dagar med en kompis och två tre dagar med en kompis. Jag bodde några dagar med en familj.

Förra året försvann 317 ensamkommande flyktingbarn i Sverige. Det är dubbelt så många jämfört med året innan. Vissa avviker innan asyl, andra efter avslag från Migrationsverket. Tobias Addo mottagningshandläggare för ensamkommande barn på Migrationsverket i Solna, säger att det mer sannolikt att man väntar på beslut om man slitit för att komma till Sverige.

- Har man betalat 50 000 dollar, kanske 100 000 dollar och tagit sig från Afghanistan, bott tre år i Iran, ett år i Grekland och sedan till Sverige, att man avviker innan beslut kanske inte är så sannolikt. Då har man investerat ganska mycket för att komma hit, både i umbäranden och allt som krävs för att ta sig hit.

Det är polisens uppgift att hitta barnen men de prioriterar enbart barn som har fått avvisningsbeslut, de andra letar man inte efter, säger polischefen Kristina Hallander Spångberg:

- Det finns i princip inget att göra. I vissa av ärendena finns inte ens något signalement på barnen. Ingen identitet. Inga uppgifter om anhöriga. Så vi har inget att arbeta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".