Hammarbysupportrar rusade in på planen innan matchen var färdigspelad. Foto: Anders Wiklund /Scanpix.
Solna

"Säkerheten på Friends är en skandal"

"Ansvaret ligger hos respektive arrangör"
9:31 min

Kritiken blir allt skarpare mot Friends Arena. Säkerheten ifrågasätts igen efter gårdagens publikstormning av planen under den pågående bandyfinalen mellan Hammarby och Sandviken.

Igår vann Hammarby herrarnas SM-guld i bandy. Men det kom snabbt mycket smolk i bägaren för den historiska segern över Sandviken med 9-4. Det handlar om säkerheten på Friends Arena. Planen stormades av Hammarbys supportrar och matchen fick brytas. Dessutom tändes bengaliska eldar från läktarplats.

Radiosportens Magnus Wahlman refererade finalen igår, där mycket av guld- och glädjeyran efter Hammarbys seger gick upp i rök.

"Domarna lämnar isen, spelarna lämnar isen. Det är fullständigt kaos! Säkerhetsarbetet på den här arenan är en fullständig skandal för idrott på den här nivån. Det är en fullständig skandal! Matchen är inte slut, men det är flera tusen åskådare som stormat isen", sa Magnus Wahlman i gårdagens sändning.

– Det ska inte få hända på den här nivån, säger Magnus Wahlman till P4 Radio Stockholm.

Wahlman ifrågasätter var säkerhetsvakterna fanns när Hammarbysupportrarna rusade ner på planen under prisceremonin.

– Det är ju helt obegripligt. En åskådare kommer upp, bara ett par meter från svenska mästarna i bandy, och står med en eldfackla. Jag trodde inte det var sant!

Men det här är inte första gången säkerheten ifrågasätts. När det svenska fotbollslandslaget mötte Argentina i en landskamp på den nya nationalarenan kunde en åskådare springa rakt in på fotbollsplanen och krama om den argentinske fotbollsstjärnan Messi.

På fredag väntar VM-kvalmatch, och frågan är vad de ansvariga nu gör för att inte samma sak ska inträffa igen. Friends Arena gör ingenting.

Det alltid arrangören som är ansvarig för sitt evenemang, säger Malin Sparf-Rydberg som är kommunikationsansvarig på Friends Arena.

Men är förutsättningarna tillräckligt bra då?

– Ja, Friends Arena är en av Europas mest säkra arenor. Vi erbjuder den nyaste tekniken när det gäller övervakning, inpassering, brandsystem, utrymning av arenan, fläktsystem.

Malin Sparf-Rydberg säger att det som hände under bandyfinalen igår helt och hållet är Bandyförbundets angelägenhet. Speciellt med tanke på att det inte är första gången bandyfans stormar planen.

– Från arrangörens sida har man valt att arbeta med den här historiken, inte emot. Det är ett scenario man har haft, och man har låtit det vara så, säger Malin Sparf-Rydberg.

– Inför varje evenemang gör man sina riskanalyser tillsammans med polis, med räddningstjänst, med oss som arenaägare. Men det drivs av respektive arrangör. Så inför fredagens match är det Svenska fotbollförbundet som helt och hållet driver det arbetet, och inför den allsvenska premiären så är det AIK.

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".