Kungsholmen

Evakueringen av Kungsholmens skola stoppad

"Ingen mening att tömma skolan i onödan"
4:02 min

Det blir ingen stängning till hösten av Kungsholmens grundskola. Renoveringen och evakueringen av skolan skjuts upp tills bygglovet är klart, vilket kan ta mellan ett och två år, säger Stockholms skolborgarråd folkpartisten Lotta Edholm.

– Jag har stor förståelse för föräldrarnas oro, men beskedet är nu att vi naturligtvis inte kommer att evakuera några elever förrän det blir nödvändigt. Det innebär med allra största sannolikhet att utrymningen av skolan skjuts upp. Vi behöver ha ett avtal med andra skolor klart samtidigt med en färdig detaljplan för Kungsholmens skola.

Men varför har inte föräldrarna fått veta nånting om det här förrän nu?

– Jag vet inte. Jag har inte varit ansvarig för den informationen, men man måste komma ihåg att det här ofta är ganska struliga processer, med lång tid för att en detaljplan ska gå igenom. Dessutom är det en stor verksamhet med många elever där vi måste hitta alternativa lokaler under ombyggnadstiden, säger Lotta Edholm.

– Det handlar om mycket logistik, och dessutom en annan fastighetsägare. Det hade varit annorlunda om vi själva ägt de aktuella skollokalerna, men så bra är det inte alltid.

Hur länge kommer eleverna att få gå kvar nu då?

– Tanken är ju att de ska kunna gå kvar i sin skola till dess att man börjar bygga. Det finns ingen anledning att flytta elever för tidigt om man inte behöver, säger Lotta Edholm.

Vet du idag när byggstarten kan bli av?

– Nej det vet jag inte, det är därför det förekommit så skiftande besked. Dessutom är det oklart hur lång tid Stadsbyggnadskontoret tar på sig för att behandla detaljplaneförslaget.

Det finns uppgifter om att det kan ta mellan ett och två år?

– Ja, i Stockholm är det ju ett problem att i stort sett allting överklagas. Men vi måste bygga ut skolorna så fort vi kan, och vi får hoppas att Stadsbyggnadskontoret arbetar så skyndsamt som möjligt.

När hade ni tänkt att berätta det här för föräldrarna? Det är ju många som fortfarande är oroliga...

– Den här veckan var det tänkt, säger skolborgarrådet, folkpartisten Lotta Edholm till P4 Radio Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".