Barnmorskedemonstration Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio
STOCKHOLM

Barnmorskor demonstrerar vid Landstingshuset

Ia Jeppsson: Dom vet inte hur vi har det
1:11 min

Läget i förlossningsvården är alarmerande. Det är brist på platser, brist på barnmorskor och brist på övergripande planering, skriver flera barnmorskor i länet i en debattartikel idag. Nu på förmiddagen demonstrerar de utanför Landstingshuset.

En av dom som demonstrerar är barnmorskan Ia Jeppsson:

– Vi har fortfarande inte fått något gensvar från våra ansvariga politiker. Dom har inte velat möta oss trots upprepade inbjudningar. Därför är vi här idag med förhoppningar om att få komma till tals med några av dom och bjuda in dom att komma och se vår vardag. För dom vet inte hur vi har det - för det vet vi som är där, säger Ia Jeppsson.

Förlossningsvården är inte längre säker, det är rubriken i en debattartikel som ni skrivit i Svenska Dagbladet idag. Hur ska en blivande mamma och pappa förhålla sig? Ska man söka sig till andra landsting eller rent av utomlands för att få adekvat förlossningsvård?

– Nej, det tycker jag verkligen inte! Jag tycker att man ska vända sig till den klinik som man har valt i första hand och där kommer man att bli omhändertagen. Möjligtvis hänvisad till en annan klinik och det för att det är proppfullt. Jag kan tala om att de första åtta månaderna i år så kommer det att födas 3000 barn fler än förra året, det är en hel förlossningsklinik till på samma bemanning. Det säger sig självt att vi hinner inte ta hand om de här kvinnorna på ett adekvat sätt, säger Ia Jeppsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".