Maria Larsson, Barn- och äldreminister (KD) Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
Granskningen av häktningar

Ministern vill korta häktningstiderna för barn

"Siffrorna är nedslående"
5:14 min

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) är inte främmande för att korta tiden som barn kan sitta frihetsberövade. En rapport från Barnombudsmannen visar att antalet häktade barn ökar.

Maria Larsson (KD) säger att hon är överraskad över siffran som säger att 120 barn mellan 15 och 18 år häktades i Sverige under förra året.

– För mig låter det som en väldigt hög siffra, och det är tydligen också den reaktion som polismyndigheterna har.

Enligt rapporten har antalet barn som häktas tredubblats på 15 år. Vad tror du att det beror på?

– Jag kan inte gissa mig till det, utan nu har vi för första gången fått en siffra och den är viktig att ha som utgångspunkt för ett förbättringsarbete.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg, som ligger bakom rapporten, vill framförallt ha två förändringar; att barn som är häktade aldrig ska sitta isolerade och att tiden de kan hållas inspärrade före rättegång måste begränsas. Och det här är krav som regeringen inte är främmande för, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

– Isolering är något som är oerhört påfrestande för oss som är vuxna, och barn påverkas naturligtvis ännu mer. Det är en viktig punkt att jobba vidare med, att inte barn får restriktioner som innebär att de är isolerade under långa tider.

Maria Larsson (KD) tycker att Barnombudsmannen sätter fingret på en viktig punkt i rapporten. Forskning pekar på att barn påverkas av isolering på ett skadlig sätt. Barnen får bland annat försämrad förmåga att tänka, vilket kan ha betydelse i en eventuell rättegång.

Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att det ska införas en särskild ungdomsdomstol för att kunna förkorta tiden mellan att det brott begås och ett straff utdöms.

– När jag var i häktet och besökte fyra ungdomar så gav alla uttryck för att det kändes så tungt när dörren slog igen. Alla sa att de saknade sina mammor väldigt mycket under den här tiden. Vi vet att stora barn blir ganska små när de hamnar i en utsatt situation, och det tror jag att vi måste ha stor respekt för, säger Maria Larsson (KD).

– Det är väldigt påfrestande för en ung människa att inte veta hur lång tid man ska sitta i häktet, det finns ju ingen tidsgräns idag. Och uppenbarligen har häktningstiderna för många blivit väldigt långa. Det är olyckligt och det är nåt vi måste titta på. Vi har allt att vinna på att korta tiderna, säger Maria Larsson (KD).

Hon säger att siffrorna som presenteras i Barnombudsmannens rapport är "nedslående", men också att det är bra att nu fått korten på bordet.

-- Vi har fått en kunskap som vi inte haft innan. När vi får fakta på bordet så ger det oss möjlighet att göra ett förbättringsarbete.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".