1 av 2
Festivalen i Hultsfred har lockat runt 25 000 besökare varje sommar. Foto: Adam Ihse /Scanpix.
2 av 2
Folkert Koopmans. Foto: Scanpix.
SIGTUNA

Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna

"Hälften av biljetterna är köpta i Stockholm"
2:19 min

Sigtuna blir platsen för årets Hultsfredsfestival. Musikfestivalen kommer att vara på Stoxa, en mil från Arlanda. Anledningen är att festivalbesökarna inte ska behöva resa så långt.

Hultsfredsfestivalen har arrangerats sedan 1986 har på senare år varit drabbade av ekonomiska problem. 2010 års festival fick ställas in och sedan 2011 är det FKP Scorpio som arrangerar.

– De flesta biljetterna är köpta i Stockholm, och då blir resorna ett problem eftersom att det tar sex timmar från Stockholm till Hultsfred. Ur ett ekonomiskt perspektiv hade vi inget val, säger VD Folkert Koopmans.

– Jag tror att de som bor i Stockholmsområdet kommer att bli glada. Troligen kommer festivalbesökare nära i Hulsfred bli besvikna, men de är ju inte så många. Här har vi tillgång till tre miljoner människor, istället för 200 000, inom en timmes restid.

Hultsfredsfestivalen har bokat namn som Arctic Monkeys, Portishead, Fatboy Slim och Phoenix och kommer att hållas den 13-15 juni, precis som planerat.

Den enda skillnaden blir att Smålands skogar byts ut mot en gammal golfbana i Sigtuna. Festivalområdet ligger på gården Stoxa - en plats som mäter 100 hektar. Från Arlanda är det drygt en mils färdväg.

I Småland tas beskedet emot med stor sorg. Men Sigtunas kommunalråd, Lars Bryntesson, ser fram emot att den anrika festivalen får nytt liv i Sigtuna.

– Det är framförallt väldigt roligt för alla invånare i stockholmsregionen, likväl som i Sigtuna kommun. Vi kommer göra vårt bästa för att det här ska bli en framgång, säger Lars Bryntesson.

Han tror att Sigtuna har mycket att vinna på att vara värdkommun för festivalen, som kommer heta Hultsfred Stockholm.

– Det här stärker oss som besökskommun, det stärker vårt näringsliv, det skapar jobb. När man lägger det här mitt emellan Stockholm och Uppsala, tio minuter från Arlanda, då finns det möjlighet att utveckla festivalen framöver också.

Tror du att det finns nåt missnöje kring att festivalen flyttar till Sigtuna?

– Det är klart att man är besviken i Hultsfred, men i övrigt är det här förenat med väldigt många positiva tecken. Det viktiga nu när "Hultsfredsfestivalen goes Stockholm" blir att det blir en positiv upplevelse för alla som gillar musik, och det ska vi göra vårt bästa för att bidra till.

Men hur är reaktionerna bland de boende i Sigtuna? När P4 Radio Stockholm frågar folk i centrum låter det ganska samstämigt.

– Det tycker jag verkar bra. Jag tycker om musik, och jag gillar folkfester, svarar en man.

– Ja, det är väl kul. Tummen upp, säger en ung kvinna i Sigtuna centrum.

– Det är trevligt när det är lite fest, tycker en äldre kvinna.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Hugo Renneus, P3 Nyheter
hugo.renneus@sverigesrdio.se

Fråga

Musikfestival sedan 1986

Hultsfredsfestivalen har anordnats årligen sedan 1986 med undantag av 2010.

Bakom festivalen stod ideella rockföreningen Rockparty. Första festivalen med bland annat Nils Lofgren och Erasure drog 7 000 personer.

Publikmässigt var storhetstiden under 1990-talet. Publikrekordet sattes dock 2005 med 31 800 besökare.

Föreningen gick i konkurs 2010. Festivalen övertogs av tyska boknings-och produktionsbolaget FKP Scorpio 2011.

Källor: NE, Rockparty (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".