Hammarbysupporten Linus Jonsson tycker att det låter bra med "polisfria" matcher. Foto: Hugo Rennéus / Sveriges Radio.
Huliganutredning

Klubbar och supportar välkomnar polisfria matcher

"Förstår inte vitsen med 10-20 poliser när Hammarby möter Brage hemma"
1:22 min

De flesta matcherna ska kunna spelas utan poliser närvarande, det föreslår den nationella samordnaren mot huliganism, Björn Eriksson idag. På normala matcher ska det vara "polisfritt" och det här välkomnas av både klubbarna och från supporterhåll.

– Det är klart att vid en högriskmatch, ett stor derby i en storstad kan det behövas för att säkerställa ordningen. Men samtidigt förstår jag inte vitsen med att det står 10-20 poliser som en hel match och dricker kaffe när Hammarby möter Brage hemma, säger supporten Linus Jonsson.

Idag presenterade den nationella samordnaren mot huliganism, Björn Erikssons, slutbetänkandet "Mer glädje för pengarna" vid en pressträff på Rosenbad.

Polisen ska enbart kopplas in vid högriskmatcher eller om arrangören tappar kontrollen föreslår Eriksson och fortsätter: Då har polisen också rätt att ta betalt för insatsen men det här systemet skulle sänka kostnaderna avsevärt.

Henrik Koch, säkerhetschef på AIK fotboll, välkomnar förslaget.

– Under de senaste åren har vi ju inte haft några bråk inne på våra arenor. Vi har haft andra problem, framför allt pyrotekniken, men några regelrätta bråk har vi inte haft inne på arenan. Vi får bli ännu bättre och utbilda våra ordningsvakter och publikvärdar via polisen så att vi är rustade och redo att ta hand om det här helt själva, som jag tycker att vi är redan idag, säger Henrik Koch, säkerhetschef på AIK fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".