1 av 2
Ladugården på Järna naturbruksgymnasium i Ytterjärna totalförstördes. Foto: Björn Lindberg/P4 Radio Stockholm.
2 av 2
Vilgot Nobel och Tim Mikosch, elever på naturbruksgymnasiet i Järna. Foto: Björn Lindberg/ P4 Radio Stockholm
Södertälje

Storbrand på naturbruksgymnasium i Ytterjärna

Polis har inlett förundersökning om mordbrand
1:05 min

Branden i natt på Järna naturbruksgymnasium på Nibble gård i Ytterjärna, är under kontroll. Det var en ladugård som totalförstördes och ett 70-tal mjölkkor och kalvar dog i branden. De övriga byggnaderna på gården kunde dock räddas.

– Vi hade inget hopp om att släcka den. Däremot verkar två andra byggnader med verkstad, lektionssalar, stall och höupplag klara sig, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Larmet om branden kom vid 02.30. Brandorsaken är ännu okänd.

– Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Vi har hållit vittnesförhör och tagit upp uppgifter för en anmälan. Vi har spärrat av brottsplatsen i väntan på att branden ska slockna och man kan genomföra en teknisk undersökning, säger Niklas Ångström, tf polisbefäl.

Är det någonting som ni hört i vittnesmålen som varit intressant?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget.

Inga människor ska ha kommit till skada. Ett 20-tal kor är lösa i ett skogsparti intill gården.

Gården ägs av Nibblestiftelsen som driver den biodynamiskt med huvudinriktning på mjölkproduktion. Mjölken levereras till Järna Mejeri som ligger på gården och producerar ost, smör, yoghurt och färskmjölk.

På området finns också trädgårdsverksamhet, bageri, såg och naturbruksgymnasiet.

I Ytterjärna med omnejd finns en rad antroposofiskt inspirerade verksamheter förutom Järna Naturbruksgymnasium även ett kulturcentrum, Vidarkliniken, Örjanskolan, Rudolf Steiner Seminariet samt Saltåkvarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".