Iza och Eddie har lärt sig att värna om miljön. Foto: Julia Brynolfsson/SR
MILJÖ

Miljösatsning i Tyresö och Haninge

Iza, 5 år: Ja, vi går alltid eller åker buss.
1:44 min

I Haninge och Tyresö fokuseras det extra mycket på miljön. Under ett år har familjer och kommunala verksamheter försökt minska sina utsläpp av klimatgaser och annan miljöpåverkan. På förskolan Aspen i Haninge har barnen lärt sig hur de kan vara snällare mot miljön, Iza och Eddie är fem år.

– När du lämnar rummet, släcker du din lampa, släck din lampa, släck din lampa, spara på vår jord, sjunger Iza och Eddie.

– Man måste stänga kranen när man sätter på tvål på händerna och det är bra att äta grönsaker för det växer bara upp igen och upp, säger Iza.

– Det är bättre att jogga och gå, för att om man åker bil får man slut på energi, säger Eddie

– Ja, vi går alltid eller åker buss, fyller Iza i.

Iza och Eddie går på förskolan Aspen i Haninge och under ett år har de ingått i projektet ekopilot, som nu är avslutat. Men här kommer man fortsätta leva som man lärt.

– Vi kommer titta på filmer om fakta, och fortsätta med insamling och återvinning. Vi tar ju vara på skräpmaterial och bygger med barnen, säger barnskötaren Mia Westerberg.

Att göra 80% rätt är bättre än 100% fel, det är ekopiloternas motto och det lever coachen Anna Wahlberg själv efter. Hon har under ett års tid coachat förskolan Aspen, tio familjer och andra kommunala verksamheter i Haninge och Tyresö i bland annat matvanor, resval och elförbrukning.

Det är ett samarbete mellan Haninge kommun, Tyresö kommun och KTH och Anna Wahlberg tycker det är bra att kommunerna tar sitt ansvar och hoppas att fler ska inspireras.

– Jag tycker att de har en jättestor roll faktiskt, de möter ju folk i vardagen, väldigt konkret. Barnen går i skolorna, man har barn på dagis och man går på sjukhus och gamla är på äldreboende. Så kommunerna ha stor inverkan på folks miljö och kan de då visa att de här är viktigt, så tror jag att man påverkar väldigt många människor och kan göra stor skillnad, säger ekopilotcoachen Anna Wahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".