Minst 30 personer har fått sina kontokort stulna och kontot länsat efter att ha åkt taxi i Stockholm. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
Stockholm

Taxiförare lurar kunder på kontokort

Polisen varnar nu för en ny typ av taxibedrägerier. Chauffören noterar pinkoden, stjäl kontokortet och lämnar tillbaka ett annat, skriver Aftonbladet. Stockholmspolisen tror att det är en liga som står bakom detta.

Kunden märker inget förrän dagen efter och då är kontot tömt. I vissa fall rör det sig om tiotusentals kronor, säger Jan Olsson, på Stockholmspolisens bedrägerirotel till Aftonbladet.

De senaste två månaderna har minst 30 personer blivit av med sina kontokort på detta sätt efter att ha åkt taxi i Stockholm.

Kunderna, som ofta är unga män på väg hem från krogen, hoppar in i en taxi och lämnar fram sitt kort när de ska betala. Chauffören noterar kundens pinkod, och byter sedan ut kontokortet mot ett likadant.

Kunden märker ingenting och några minuter senare är kontot tömt på pengar. Först när offren vaknar upp morgonen efter upptäcker de att pengarna är borta, och att de har någon annans kontokort.

Polisen varnar nu för bedrägerierna, som man tror begås av en liga.

-- De ger sig medvetet på onyktra personer som inte kan ge något vidare bra signalment, och åker sedan till bankomater som inte är kameraövervakade. Och eftersom de inte tar betalt för resan är det svårt för oss att hitta dem, säger Jan Olsson, på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Enligt vittnesuppgifter har bedrägerierna begåtts av chaufförer från både kända taxibolag och friåkare.

Polisen uppmanar taxikunder att vara uppmärksamma när de åker taxi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".