Vargtiken i Junsele efter infångandet den 14 mars. Foto: Naturvårdsverket.

Junselevargen är tillbaka i Ångermanland

Den vargtik som sövdes och flyttades från Junseletrakten till trakterna av Rimbo i Norrtälje för elva dagar, men som satte kurs norrut så fort hon vaknade, passerade i natt Ångermanälven. Det är fjärde gången man försöker flytta henne söderut.

– Vi får positioner regelbundet var vargen befinner sig och hon har passerat Ångermanälven på sin väg norrut och har vikt lite åt nordost vilket är bra. Det innebär att hon inte riktning mot Junsele, säger Helene Lindahl, projektledare för Genetisk förstärkning på Naturvårdsverket till Lotta Bromé P4 Extra.

På Naturvårdsverket hoppas man att hon ska undvika Junseletrakten där hon ställde till med stora problem för renskötseln innan hon flyttades söderut.

Det är fjärde gången denna genetiskt viktiga vargtik flyttas söderut, och lika många gånger har hon omedelbart styrt kosan norrut.

Eftersom de tidigare beslutade skyddsjakterna inte kan genomföras gör Naturvårdsverket bedömningen att en flytt i den besvärliga situation som råder är bäst även för vargtiken trots att det kan innebära en risk eftersom hon varit sövd tre gånger tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".