Viking Line-terminalen i Stockholm. Arkivfoto: Jan Collsiöö/Scanpix
Stockholm/Örebro

Viking Line i krismöte om påstådd diskriminering

"Dementerar att man gör uppdelningar baserat på utseende, etnicitet eller namn"
1:37 min

Rederiet Viking Line har idag haft ett möte med sina bussentrepenörer för att diskutera den påstådda diskrimineringen av personer med utländska namn. Enligt uppgifter Dagens Nyheter så har resenärer som åkt med rederiets bussar mellan Örebro och Stockholm delats upp olika bussar beroende på om de har svenska eller utländska namn.

– Från bussbolagets sida dementerar man att man gör uppdelningar baserat på utseende, etnicitet eller namn, säger Peter Hellgren, VD för Viking Line.

Vid två tillfällen uppger personer som åkt Viking Lines bussar från Örebro till Stockholm att de har blivit diskriminerade.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter så ska personer med svenska och utländska namn fått dela upp sig och åka i olika bussar. Det ska ha skett den 21 och 22 december förra året.

När det gäller den 22 december säger Viking Line att resenärer fått åka i två olika bussar av utrymmesskäl och att fördelningen av platser på bussarna har gjorts utifrån att resesällskap inte ska splittras.

Angående den 21 december säger Peter Hellgren, VD för Viking Line att bara en buss har tagit upp resenärer i Örebro det datumet.

– Vi har bara en buss inlagd i vårt system, så vi har svårt att respondera på den uppgiften, säger Peter Hellgren,

Vad ska ni göra om de här uppgifterna visar sig stämma?

– Vi accepterar inte den här typen av särbehandling om det skulle visa sig vara på det sättet. I så fall kommer vi kalla samtliga aktörer till ett möte för att diskutera hur vi ser på vår verksamhet och vilken grundsyn vi har när det gäller etnicitet och sådana här saker, för vi tycker inte att det är ok om det är på det sättet, säger Peter Hellgren, VD för Viking Line.

Under helgen har det också skrivits om Eckerölinjens bussar från Cityterminalen i Stockholm till Grisslehamn.

Där uppger passagerare att det har skett en uppdelning efter hudfärg. Men enligt bussbolaget som kör bussarna var det mängden bagage och inte hudfärg som avgjorde i vilken buss passageraren skulle åka i. Men den förare som körde bussen är tagen ur tjänst tills den interna utredningen av händelsen är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".