Gustav Aldor, bästa unga bagaren i Stockholm, påskbakar i P4. Foto: Sveriges bagare & konditorer
Mat

Påskbak med Stockholms bästa unga bagare

"Det blir lite lakritssmak på det"
6:20 min

Gustav Aldor, bagare och finalist i SM Unga Bagare, tipsar om bästa baket i påsk. Det vankas påskpaj med kryddig ganache, en chokladkräm.

Gustav Aldor är en av tolv finalister i SM Unga Bagare, en tävling som avgörs i en fem timmar lång drabbning den 10 april i Göteborg. Gustav är den som representerar Stockholm, och arbetar till vardags på restaurangen på Artipelag på Värmdö.

Här är hans bästa påskrecept:

Påskpaj med kryddig ganache

(1 paj)

Mördegsskal
100 gram Socker
100 gram Smör
226 gram Vetemjöl
1 ägg (50 gram)

Blanda ihop till smidig deg  låt vila 20 min i kyl. Kavla sedan ut på lätt mjölat bord och täck en pajform (ca 21cm i diameter) upp över kanten. Kommer göra att den inte drar ihop sig allt för mycket och man kommer kunna fylla pajen utan att fyllningen rinner ut.  Baka i 200 grader i ca 10 minuter tills den är gyllenbrun. Låt svalna.

Kryddig ganache
1 kryddmåtthel fänkål
250 gram vispgrädde
50 gram honung
1/2 tesked mald kardemumma
1 tesked malt kanel
250 gram finhackad mörk choklad
50 gram rumstempererat smör 

Lägg fänkålen i en kastrull och värm. När det börjar blir varmt (ca 40 grader) häll i grädde, honung, kanel, kardemumma och koka upp. Häll sedan över blandningen över den finhackade chokladen igenom en sil (för att få bort fänkålsfröna och andra eventuella klumpar). Rör tills allt är väl blandat och ha sist i det rumstempererade smöret. Rör tills alla smörklumpar är borta. Häll sedan ner i mördegsskalet. Låt svalna i kyl. 

Dekorera med grovhackad mandel och marsipankycklingar. Servera med nyvispad grädde!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".