Hamnviken
Nynäshamn

Planerad stadsdel vid Hamnviken i Nynäshamn möter stora protester

"Det är en riktig John Bauer-skog"
1:49 min

I nästan tio år har byggföretaget NCC och Nynäshamns kommun haft planer på en ny stadsdel vid Hamnviken. Planerna har mött kraftiga protester och nu har en grupp tagit initiativ till en namninsamling.

– Vi står nu i porten till en fantastisk sagoskog. En riktig John Bauer-skog. Med klippblock, med den tjocka mossan och med de gamla gamla träden som är på väg att brytas ned och ge näring åt de nya generationerna, säger Kerstin Spetz.

Vädret är inte det mest optimala, men Kerstin Spetz, Inga Palmér, Hannu Komulainen och jag pulsar tappert genom djup snö och iskyla. Här, i en skog som Nynäshamns kommun och byggföretaget NCC vill bygga 400 till 600 bostäder. Området är klassat som riksintresse för turism och friluftsliv och marken är strandskyddat. Men kommunen har hittat ett krypål: det att det i Nynäshamnsområdet råder brist på mark för bostadsbyggande.

 Vi når vad trion kallar för Liljekonvaljkullen.

– Det är täckt av liljekonvaljer när den tiden kommer. Det här är en underbar plats för picknick. Och jag har faktiskt tagit med mig en termos, kom så sätter vi oss, säger Kerstin Spetz.

Att Nynäshamn, som kallar sig för en EKO-kommun, vill bygga här har fått trion att ta initiativ till en namninsamling. 1338 namn fick de ihop på fyra månader, som de nu lämnat till kommunen. Hannu Komulainen är upprörd över kommunens planer.

– Området är skyddat av två skäl. Dels den biologiska mångfalden, det finns rödlistade arter här. Och att det finns så kallade nyckelbiotoper som skogsstyrelsen har pekat ut, att det här måste bevaras. Ändå tänker man bygga här och det blir jag väldigt upprörd över, säger Hannu Komulainen.

Hugo Lavett
hugo.lavett@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".