Häktet Kronoberg, Stockholm. FOTO: ANNIKA AF KLERCKER / SVD / SCANPIX

Besök i häkten ska få ungdomar ur brottslighet

”Du är för en gång skull dig själv”
1:23 min

Barnombudsmannen har larmat om att barn som sitter i häkten far illa, bland annat för att dom inte träffar människor utifrån. Men sedan en tid tillbaka har unga som häktas eller sitter i arresten möjlighet att få besök av den ideella organisationen Ung i X-cons. Ung i X-cons består av tidigare kriminella personer och dom besöker frihetsberövade ungdomar för att hjälpa dem ur sin kriminalitet.

Andreas Nygren som jobbar med satsningen säger att det är när den unga personen är frihetsberövad som personen är lättast att påverka.
– Det är just den tiden när du sitter själv, det är inga andra runt omkring som påverkar dig, utan du är för en gång skull dig själv, och med det mående som du har, ofta tar man ett beslut där inne att man vill någonting annorlunda, säger Anderas Nygren

Den här bilden bekräftas av en ung man som P4 Radio Stockholm pratat med. Han vill vara anonym och berättar här om sina första tre dagar i arresten i Västberga.
– Jag trodde jag var tuffare än vad jag var när jag satt när jag satt anhållen, när du satt anhållen kunde du ju vara dig själv och du hade ju inga polare som stod och kollade på dig och då tänkte jag, nej jag orkar inte, säger han.

Det är den här första tiden som är viktigast säger Andreas Nygren. När den unga är rädd, ensam och inte kan gömma sig bakom sina kompisar. Han beskriver också vad som händer när den unga personen till exempel får sin dom och får träffa andra människor igen.
– Han kliver i hela sitt gamla sätt att vara för det är en trygghet och så sätter han på sig den masken så kliver han in bland de andra, och det är ju för att man är rädd för att visa sig sårbar inför de andra, men för oss har han visat sig sårbar och då kommer han fortsätta göra den under hela resan, även om han tvingas sätta på sig masken när han träffar de andra, säger Andreas Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".