1 av 2
Henriksdals Reningsverk
2 av 2
Info om utsläpp
Miljö

Miljardsatsning för att klara framtida miljökrav

"Det är dyrt att bygga om reningsverk"
1:42 min

Stockholms stad behöver investera flera miljarder i rening av avloppsvatten. Anledningen är att det är tveksamt om reningsverket i Bromma klarar framtida krav.

En lösning är att lägga ned Bromma och bygga en tunnel till anläggningen i Henriksdal. säger Gösta Lindh är vd för Stockholm Vatten.

– Med ny teknik kan Henriksdal rena avloppet från runt 1.5 miljoner människor, enligt Gösta Lindh. Men om Reningsverket i Bromma ska läggas ned och en ny tunnel byggas, hamnar priset på mellan fyra och fem miljarder, säger han. 

För att öka kapaciteten vid Henriksdal behövs ny teknik och för närvarande testkörs en provanläggning. Om allt fungerar kan bygget vara klar till 2018. Effektivare rening av avloppet är ett lyft för Saltsjön. Det som släpps ut från en ombyggd anläggning är ett mycket rent vatten, enligt Gösta Lindh. Deet kan jämföras med det som rinner från Mälaren ut i Saltsjön. Att det går att rena i så hög grad beror på ett membran som tar bort föroreningar ned till ett poliovirus storlek.

Naturskyddsföreningen ser positivt på att stänga reningsverket i Bromma, säger Ronny Fors, vikarierande länsordförande.

– Det är viktigt att det satsa på det här - och det måste få kosta säger Ronny Fors. Situationen i kustvatten och Östersjön är inte bra och det är där avloppsvattnet hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".