Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk handel överväger stämma Panaxias revisionsfirma

Publicerat torsdag 28 mars 2013 kl 16.20
Svensk Handel: Vi är bestörta av revisorernas agerande.
(1:43 min)
Panaxias kontor i Bromma. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Svensk Handel, som företräder de tusentals handlare som förlorade närmare en halv miljard kronor när värdebolaget Panaxia gick i konkurs i september ifjol, kan komma att stämma den revisionsfirma Panaxia hade. De borde ha slagit larm mycket tidigare.

– Reaktionerna från vår sida när vi fick de här nyheterna idag är ju med förvåning och något bestörta över att revisorerna inte tidigare slagit larm utanför företaget. Om de nu anser att de har slagit larm inne i företaget med promemorior, så borde de inte ha accepterat att ledningen inte gjorde någonting, utan de borde ha gjort en polisanmälan eller personligen uppsökt styrelsen eller någonting annat som visar att de tog informationen de hade fått på allvar, säger Dag Klackenberg, VD på Svensk Handel.

Radio Stockholm kunde tidigare i dag, bland annat med hjälp av nya dokument, berätta att det redan 2010 fanns flera omständigheter i Panaxias bokföring som tydde på misstänkt bokföringsbrott. Omständigheter som borde ha väckt revisorernas misstankar och därmed deras skyldighet att gå till polisen. Revisorerna för Panaxia kunde ha slagit larm mycket tidigare och därmed räddat flera hundra miljoner kronor.

Einar Häckner, professor emeritus i företagsekonomi vid Luleå Tekniska universitet, som tagit del av Radio Stockholms dokumentation, säger att det fanns flera tecken på bokföringsbrott:

– Det finns väldigt starka indikationer på att revisorn i Panaxia borde ha fullgjort en anmälningsskyldighet för brott.

Dag Klackenberg säger att de nu ska undersöka möjligheterna att gå vidare och eventuellt stämma revisionsfirman Price Waterhouse Coopers, PwC, för deras arbete i Panaxia, och vad det hade betytt om revisorerna hade gjort sitt jobb rätt.

– Det hade förmodligen betytt att Panaxia tidigare hade fått krypa till korset, antingen göra nyemission eller helt avsluta sin verksamheten och då hade handlarna inte drabbats av de här förlusterna. Det har trots allt försvunnit 450 miljoner kronor som ingen vet vart de har tagit vägen. Vi får ju ta den här dokumentationen som Sveriges Radio fått fram och visa den för kunderna och med hjälp av de jurister fundera på om vi kan gå vidare, det handlar om en ansvarsförsäkring någonstans, säger Dag Klackenberg, VD på Svensk Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".