Botkyrka

Utsatta barn får chans till fritidsaktiviteter

1:45 min

I helgen börjar fotbollssäsongen, men många barn riskerar att hamnar utanför, när deras föräldrar inte har råd att betala för barnens idrottande. I Botkyrka har kommunen infört ett extra öronmärkt stöd för fritidssysselsättningar till familjer med försörjningsstöd.

-- Det är så att lever man på försörjningsstöd under en längre tid, så får man, om man söker det, 2 500 kronor per barn per år för fritidsaktiviteter, säger socialchefen i Botkyrka, Lotta Persson.

Och för att garantera att pengarna går just till barns fritidssysselsättningar, så får man ut pengarna mot kvitton, berättar Lotta Persson:

– Här vill vi garantera att det kommer till barnen. Det kan gå till föreningsdriven verksamhet, till utrustning, till läger, alla möjliga olika saker.

Och att även sådana idrotter som många betraktar som billiga, som fotboll och innebandy, kostar mycket pengar visade en undersökning som Riksidrottsförbundet gjorde bland tusentals idrottsföräldrar 2009. Genomsnittskostnaden för fotboll var då 3 700 kronor om året.

Det här är pengar som många familjer inte har i Botkyrka, säger vänsterpartistiska ordföranden i socialnämnden Mats Einarsson:

– Vi är en ung kommun, det finns många barn här, det finns ganska många som har knappa ekonomiska omständigheter, vilket ställer ännu större krav på kommunen att kunna ge stöd på olika sätt.

Och det finns en bred politisk enighet i kommunen om det här extra bidraget. Moderata oppositionsrådet Jimmy Baker var en av de första som drev på i frågan, efter att flera gånger ha stött på barn, som inte haft råd att gå med i en klubb.

– Man känner sig utanför, och det kommer att påverka en också under ens uppväxt. Man är inte med, man är inte en i laget. Och då har jag tyckt att vi har ett sådant välstånd i Sverige idag, att vi bör inte acceptera att barn lämnas efter på det här sättet, eller står utanför.

Och Jimmy Baker tycker att fler kommuner borde följa Botkyrkas exempel:

– Jag tror att de här bekymren med barn som hamnar utanför och som inte får vara med, det finns nog i hela Sverige. Sedan är det olika många, men det finns nog i hela Sverige.

Anders Ljungberg, SR International
anders.ljungberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista