17-årig kvinna skottskadades allvarligt och avled senare på sjukhus. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Sollentuna

Skärpt straff för dödsskott mot flickvän i Sollentuna

Döms till tre års fängelse
1:24 min

En 19-årig man som sköt sin flickvän till döds i en lägenhet i Sollentuna förra sommaren, ska inte dömas för mord, utan för bland annat grovt vållande till annans död. Det kommer Svea hovrätt fram till i sin dom idag och gör därmed samma bedömning som Attunda tingsrätt tidigare gjort.

Det var i början av augusti förra året som räddningstjänst och polis larmades till en lägenhet på Malmvägen i Sollentuna. Där hade en 17-årig flicka blivit skjuten från nära håll i huvudet. Utanför huset greps mannen, som då var 18 år.

17-åringen avled ett par dagar senare på sjukhus.

Mannen har hävdat att det var ett vådaskott och att han inte visste att pistolen var laddad. Och i tingsrätten dömdes han inte för mord, som åklagaren yrkat på, utan i stället för grovt vållande till annans död.

Tingsrätten tryckte bland annat på att mannen själv ringde SOS Alarm. Inspelningen spelades upp för rätten, och där kunde man höra honom gråta och be om hjälp. Han får också instruktioner om hur han kunde minska blödningen från skottskadan, instruktioner som han tycks ha följt. Han tog sig ut på balkongen när ambulanshelikopten kom, för att visa var de var någonstans.

Men åklagaren överklagade tingsrättens dom, och ville ha honom dömd för mord, men så blir det alltså inte.

För Svea hovrätt resonerar på samma sätt som Attunda tingsrätt:

Det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att han hade uppsåt att döda flickvännen, och det går inte att bevisa att han kände till att pistolen var laddad.

Däremot skärper hovrätten straffets längd från 2 år och 8 månader, till tre års fängelse, förklaringen är att han när han sköt flickvännen, var nära 19 år gammal.

Hovrätten var inte enig i sin dom: En nämndeman ansåg att 19-åringen skulle dömas för mord. Även i tingsrätten var en nämndeman skiljaktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".