Erik och Margaretha Moback struntade i morgonduschen. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio
Järfälla

Värmen sakta på väg tillbaka

"Man är ju ingen vinterbadare"
1:24 min

Det var många Järfällabor som fick en kalldusch när de vaknade imorse. Sprickan på huvudledningen från Säbyverket gjorde att 50 000 hushåll blev utan värme och varmvatten.  Först var beskedet att de flesta skulle få tillbaka värme och varmvatten i kväll - men nu säger leverantören EON att det dröjer framåt natten.

Värmen har börjat komma tillbaka till de kunder som i natt blev utan värme och varmvatten. Sprickan på huvudledningen från Säbyverket är lagad, säger Fredrik Elgh, regionchef på EON.

– Vi har fått upp säkerhetssystemet nu och räknar med att värmen är tillbaka på de flesta ställen under kvällen.

Fredrik Elgh på EON säger att området Nibble i Järfälla är extra utsatt eftersom att systemet där har stängts av. Vattnet där blir sist ut att fyllas på.

– Vi uppmanar de att ha lite extra tålamod. Vi vet att det har varit besvärligt för alla och att det är jobbigt att inte ha nåt varmvatten när man vaknar, men vi jobbar verkligen på att åtgärda detta, säger Fredrik Elgh.

Erik och Margaretha Moback, som bor i Jakobsberg, började dagen med att mäta temperaturen på kranvattnet hemma.

– Jag skulle inte vilja duscha för det är tämligen iskallt. Man är ju ingen vinterbadare, säger Margaretha Moback. Det händer gudskelov inte så ofta. Det är ju värre för de som har småbarn.

– Det här får man väl stå ut med nångång då och då, säger Erik Moback.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sverigesradio.se

Fredrik Eliasson
fredrik.eliasson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".