Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Beatrice Ask (M) och Lena Olsson (V) Foton: Regeringskansliet och Riksdagen

Krav på statlig utredning av långa häktningstider

"Det är på tiden att häktningstiderna utreds"
2:19 min

Staten måste utreda hur man ska kunna korta ner de tider som brottsmisstänkta sitter häktade. Det säger Lena Olsson, vänsterpartist i justitieutskottet, efter P4 Radio Stockholms rapportering om långa häktningstider.

– Jag tycker att det är på tiden att man utreder det här, tittar på varför förhållandena är så här och tittar vad vi har för brister och att även denna utredning får komma tillbaka med förslag på förändringar, säger Lena Olsson, (V), Riksdagens justitieutskott.

En del andra länder har tidsgränser för hur länge man får sitta häktad och hur länge man får ha restriktioner. Tycker du att Sverige borde ha det?

– Ja, det kan jag nog tycka att man borde se över. Sedan kan det hända att man måste pröva det här om det finns särskilda skäl och väldigt allvarliga brott och där man ser att man inte hinner, men jag tror nog att en tidsgräns skulle vara bra att ha.

Antalet personer som sitter häktade mer än två månader i Sverige är dubbelt så stort som man tidigare trott. Förklaringen till det är att Åklagarmyndigheten och Domstolsverket tidigare inte samordnade sin statistik. Det kunde P4 Radio Stockholm avslöja nyligen.

Vänsterpartisten Lena Olsson vill nu att en statlig utredning ska tillsättas för att ta fram förslag till hur häktningstiderna ska kunna bli kortare. Hon vill också ha en tidsgräns för hur länge någon ska kunna sitta häktad.

Men justitieminister Beatrice Ask ger inget stöd till de kraven.

– Sverige har inte långa häktningstider generellt och något arbete för att förändra reglerna för häktningstider finns ju inte igång.

Men hur ser du på att de vill ta fram den här utredningen?

– Ja, vad vänsterpartiet tycker, det har jag inte så mycket synpunkter på. Det får ju de stå för. När det gäller häktning så är ju det någonting som man tillämpar när det finns skäl att misstänka att en person har varit med och gjort något allvarligt brott och det finns tydliga regler när häktning kan användas och inte dem måste vi naturligtvis följa, säger justitieminister (M), Beatrice Ask.

Men bör det finnas en tidsgräns för hur länge någon ska sitta häktad tycker du?

– Man måste ju se till skälen för en häktning och det är svårt att sätta en tidsgräns, därför att det handlar ju också om vilken typ av utredning det är och vilka skäl man har. Det som gäller redan idag är att häktningstiden inte får vara längre än vad som är absolut nödvändigt och befogat, och på någon annan grund kan inte myndigheterna fatta beslut om häktning.

Du är inte för en tidsgräns då, med andra ord?

--Nej, jag tror att det blir lite fyrkantigt, säger justitieminister (M), Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".