Foto: Leo Sellén/SCANPIX.
Saltsjöbadsolyckan

Facket varnar: Jättestor anledning för stockholmarna att känna oro i kollektivtrafiken"

"Underhållet på tågen är så dåligt att det bryter mot föreskrifterna"
1:35 min

Säkerheten och underhållet på tågen och tunnelbanan är så dålig att det bryter mot säkerhetsföreskrifterna. Det säger fackförbundert SEKO att en klar majoritet av förarna och de som reparerar tågen tycker efter en undersökning som facket låtit göra efter olyckan i Saltsjöbaden.

Johnny Nadérus, SEKO:s Stockholmssektion säger till P4 Radio Stockholm:

Den fungerar inte, säkerheten på tunnelbanan, pendeltågen och Saltsjöbanan. Det är stora, stora brister. Vi har just genomfört en Novus-undersökning som vi kommer publicera, där förarna och de som reparerar pendeltågen och tunnelbanorna menar att underhållet är så dåligt att det till och med bryter mot säkerhetsföreskrifterna. Det tycker en klar majoritet av våra medlemmar.

Den 22-åriga städaren som skadades svårt i tågkraschen i Saltsjöbaden i januari berättar nu för första gången vad som hände, för Seko-tidningen. Hon minns bara fragment av händelsen men säger att hon försökte stoppa tåget som börjat rulla genom att vrida om nyckeln.

Tåget körde rätt in i ett bostadshus och kvinnan skadades svårt och hölls nersövd i tre dygn. Under tiden beskyllde SL och tågoperatören Arriva henne för att ha stulit tåget. I stället visade polisutredningen allvarliga säkerhetsbrister.

Fackförbundet krävde och har fått igenom att trafikledningen inte längre har en paus under ett par timmar under natten. Johnny Nadréus vill också att huvudskyddsombudens åsikter kommer fram bättre än i dag, och att SL gör fler kontroller.

Framförallt så måste SL vara ute och kontrollera att entreprenörerna gör ett bra jobb.

Finns det anledning för stockholmarna också att känna sg otrygga i den situation som är nu?

– Det finns jättestor anledning för stockholmarna att känna oro. Det finns sådana problem med en del tunnelbanevagnar att de riskerar att gå sönder när man kör i 80 kilometer i timmen.

Extern länk

#link=350096#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".