Ett av de hus som håller på att renoveras. Peter Johansson/Sveriges Radio
Miljonprogrammen

Hyresgästernas protester i Husby lönade sig

"Nu kan vi bo kvar"
1:28 min

Flera bostadsområden som är byggda under 1960- och 70-talen och som tillhör det som kallas miljonprogrammen står inför stora renoveringar. Ett område där renoveringarna börjat är Husby på Järvafältet i Stockholm där det talades om hyreshöjningar på 100 procent i början. Men efter protester från hyresgästerna valde fastighetsbolaget Svenska bostäder att inte höja hyran så mycket.

Det var i november 2007 som det kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder hade kallat till ett möte med hyresgästerna i Husby på Järvafältet i Stockholm. Vid mötet berättade bolaget det skulle renovera husen i området.

Fastighetsbolaget flaggade för att ombyggnaderna skulle medför hyreshöjningar så att hyran för exempelvis en tvåa nästan fördubblades. Från 4.000 kronor i månaden till cirka 7.500 kronor i månaden.

Men efter protester från de boende backade bostadsbolaget och erbjuder nu flera olika renoveringsnivåer där det billigaste baspaketet ger en hyreshöjning på runt 1.000 kronor i månaden för en normalstor trea.

– Det är stor skillnad, först trodde vi att vi inte skulle ha råd att bo kvar i Husby, men nu är det lite bättre, man kommer renovera, men de kommer höja hyran 1.000 kronor inte mer, säger Mohamed Elfarajaha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".