Gallerian i Täby
Täby

Täby centrum hundratals miljoner dyrare

Leif Gripestam (M) kan inte förklara varför
1:51 min

Kostnaden för Täby centrum fortsätter skena. Och politikerna vet inte exakt varför. Just nu väntas centrum bli 200 miljoner kronor dyrare än den ursprungliga budgeten.

Oppositionsborgarrådet i Täby, Conny Fogelström (S), är mycket upprörd:

– Vi pratar alltså ett par hundra miljoner mer än budget. 200 miljoner har liksom bara dykt upp utan att någon har varslat politiken om att nu håller de här på att gå över styr. Då ställer jag mig frågan, vilka konsekvenser kommer det att få för kommunen. Man kan ju inte bara avblåsa ett sådant här jätteprojekt mitt i, utan vilka investeringar är det då som kommer att få stryka på foten?

Den stora kostnaden för ombyggnaden av Täby centrum står ägaren Unibail-Rodamco för. Men kommunen står för vägar och infrastuktur. De ursprungliga budgeten låg på 883 miljoner kronor. I november gjordes en ny prognos med en något högre prislapp (964 miljoner kronor). Men nu beräknas bygget helt plötsligt kosta 1,1 miljarder kronor. En kostandsökning från november på 136 miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Leif Gripestam, säger att det till viss del har tillkommit projekt som gör att det blir dyrare. Men han är förvånad över att produktionskostnaden har ökat kraftigt och säger att han själv inte kände till det här tills för någon vecka sedan:

– När jag fick vetskap om detta så begärde jag att man tar fram ett rejält underlag till politiken så att man kan ta ställning till detta och det arbetet pågår just nu.

Var tas de här pengarna ifrån?

– Det kommer tas från investeringsbudgeten. det innebär att man får se över investeringsbudgeten framåt och det kan vara så att man bantar vissa projekt eller skjuter en del projekt på framtiden.

Och vilka projekt kan det handla om?

– Ja det kan jag inte svara på nu. Du måste förstå att det här var en sak vi fick veta helt nyligen och det var helt överreaskande och ett arbete pågår nu för att ge ett underlag till politiken för hur vi ska gå vidare så att det går inte att svara på det innan jag har fått materialet.

Den 22 april kommer frågan tas upp i utskottet (under kommunstyrelsen) för samhällsbyggnad, miljö och näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".