Läsesal vid Uppsala universitet. Foto: Scanpix.

Mail från universitetet: "Du kan inte korrekt svenska"

Kvinnan: ”Jag uppfattade det som en kränkning”.
1:39 min

En student från Vällingby i västra Stockholm känner sig kränkt och utsatt för vardagsrasism efter en mejlväxling med Uppsala Universitet. "Du kan ju inte ens stava korrekt svenska", fick Roshna Mahmoudi som svar på en fråga. Hon har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen, rapporter P4 Uppland.

Det var när Roshna Mahmoudi frågade om en kurs vid institutionen för freds- och konfliktforskning som hon först fick svaret "tyvärr vet jag inte vad du menar".

Hon frågade då om någon annan har bättre koll, skrivet med välformulerad svenska men snabbskrivet med en och annan bokstav som saknades. Svaret blev att det är nog du som inte har någon koll, du kan ju inte ens stava korrekt svenska.

– Först och främst uppfattade jag det som en ren kränkning, ett personligt angrepp. Det andra jag tänkte var, hur kan en vuxen individ anställd vid Sveriges största universitet skriva något sånt. Jag var väldigt chockad, säger hon till P4 Uppland.

Mejlet kom från en anställd på institutionen för freds- och konfliktforskning där Magnus Öberg är chef.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Till att börja med är det oförskämt och i sammanhanget kan det dessutom uppfattas som rasistiskt som det också gjorde, säger Magnus Öberg.

Borde inte ni på institutionen för freds- och konfliktforskning kunna bättre?

– Jo, det borde vi absolut. Det här skulle vara besvärande för vem som helst naturligtivs, men det är ju ännu värre att det sker här. Det tycker jag.

Roshna anmälde händelsen till diskrimineringsombudsmannen. Och vardagsrasism är något som finns säger Roshna. I det här fallet - svaret att du kan ju inte ens stava - tror hon har påverkats av hennes utländska namn:

– Jag upplevde det som en särbehandling. Om en person med ett etniskt svenskt namn hade skrivit något sånt så kanske hon inte hade svarat något liknande säger Roshna Mahmoudi till P4 Uppland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".