Tyst minut ska hållas. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Taximordet

Två anhållna misstänkta för mord på taxichaufför

2:08 min

Två män har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordet på en taxichaufför som hittades död i Bergshamra i Solna i natt. Taxichauffören körde för Taxi 020 som menar att mordet är ett utslag av det meningslösa våldet.

– Jag ser det här som ett utslag av det meningslösa våldet som finns i samhället och det går aldrig att skydda sig till 100 procent. Vi är ett aktiebolag som ligger i framkant inom skyddsområdet. Man kan inte skydda sig mot alla galningar som går lösa, säger Taxi 020s VD Claes Löwenadler

Men taxiförarfacket Transports avdelning 5 säger att säkerheten är för dålig för taxiförare, i synnerhet på natten. Det stora problemet i de flesta fall är att folk tror att det finns stora mängder kontanter i bilarna, säger Jorma Ström, som är regionalt skyddsombud.

– Utifrån att kontantlösa samhället brer ut sig finns det alltid en risk för att folk tror att man har kontanter i bilen. Då ökar hot- och våldbilden, säger Jorma Ström, regionalt skyddsombud på Transport.

– Det kan vara en bidragande faktor. Det finns en massa annat, framförallt på nätterna när man kör hem folk från krogen. De är berusade kanske påverkade av något annat. Det blir en konflikt även fast det inte är någon konflikt.

Han ser också en markant skillnad mellan de taxiföretag där förarna får sina körningar mestadels via taxiväxeln och de bolag som huvudsakligen låter förarna ragga folk på gatan. Speciellt på kvällar och nätter påverkar det hotbilden mot förarna högst märkbart, säger skyddsombudet Jorma Ström.

Han får medhåll av Taxi Stockholmföraren Peter Larsson, som båda försöker undvika nattpassen så gott det går

– Ja, jag började köra natt när jag började köra taxi.

Är det otryggare på natten?

– Det kan vara det. Det är fler privatkunder på kvällar och nätter och jag har kört en del kunder som varit så redlöst berusade att de inte har koll på vare sig nycklar, plånbok. Det är tryggare att ta körningar genom växeln, säger taxiföraren Peter Larsson.

Männen anhölls efter att man kunnat hålla förhör med dem idag, och de är nu anhållna misstänkta för mord av den starkare misstankegraden. Polisen ska gå igenom bilder från övervakningskameran inne i taxin och göra en teknisk undersökning av bilen.

Det var vid midnatt som en taxichaufför hittades död bredvid bilen. Den döde taxichauffören körde för Taxi 020 som utlyst en tyst minut mot det meningslösa våldet, i morgon torsdag klockan tio. Flera andra taxibolag tänker vara med på den tysta minuten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista