Ett av de hus som håller på att renoveras i Husby. Peter Johansson/Sveriges Radio
MILJONPROGRAMMEN

Hyresgästföreningen vill fortsätta använda Husbymodellen

1:37 min

Den så kallade Husbymodellen där hyresgästerna är med och bestämmer hur mycket lägenheten ska renoveras är ett bra arbetssätt tycker Hyresgästföreningen. Nu vill Hyresgästföreningen ta med sig arbetssättet till andra områden i länet som är byggda på 60 och 70 talen som ska renoveras.

– Vi försöker använda modellen på andra områden och jag tror att det finns en hel del allmännyttiga bostadsbolag som tittar på den här husbymodellen, eller järvamodellen som vi kallar den för, och tycker att den är bra, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

När det kommunala fastighetsbolaget Svenska bostäder berättade att det skulle renovera sin hus i Husby på Järvafältet i Stockholm flaggades det för hyreshöjningar på nästan 100 procent.

Men efter kraftiga protester från de boende backade fastighetsbolaget och satte sig ner för att prata med hyresgästerna.

Det tillsattes samrådsgrupper där representanter från hyresgästerna satt med.

Gunnar Johansson satt med i en sådan grupp och han säger att det var svårt att komma överens i samrådsgrupperna.

– Ja, det var svårt att komma överens, därför att viljan att få igenom de förslagen som vi la, dem stoppades ju direkt eftersom de hade färdiga paket, allt skulle ju bytas helt enkelt, i kök, i bad, säger Gunnar Johansson.

Men resultatet av de här samrådsmötena blev att hyresgästen kunde välja renovering och därmed hyreshöjningar i olika nivåer.

Den lägsta basnivån ger en hyreshöjning på runt tusen kronor i månaden för en normalsstor trea.

Ordförande Terje Gunnarson möter kritiken från Gunnar Johansson.

– Initialt var allt bestämt, och när samrådsgrupperna kom igång fick hyresgästerna mycket att säga till om. Men det är klart, man kan aldrig få för mycket att säga till om. Det är där det blir en intressekonflikt, fastighetsägaren vill göra de man måste göra när det gäller badrum och framförallt våtutrymmen och kök. Men jag tror att vi kom så långt som var möjligt i samråden där ute, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista