Stockholm

DO ser allvarligt på sexuella trakasserier mot kvinna vid jobbintervju

4:14 min

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ser allvarligt på att det fall av misstänkt diskriminering vi kunde rapportera om i morse. DO inleder en rättslig process mot ett konsert- och konferenscentrum i Stockholm.

– Det handlar bland annat om att företagsledaren uttryckte sig att 95 procent av alla kvinnor är våp och kvinnor kan bara tre saker äta, föröka och sova. Det uppgavs också att om vi skulle ha samlag så skulle jag inte ha någonting emot det, säger Anna Rosenmüller Nordlander, processförare på Diskrimineringsombudsmannen.

Hur vanligt är det med sådana fall?

– Det finns viss statistik när det gäller sexuella trakasserier. 2 procent av kvinnorna och 1 procent av männen uppger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier av chefer eller arbetskamrater. Det är en undersökning som Arbetsmiljöverket och SEB gjorde 2011, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

Finns det någor bevis eller är det ord mot ord?

– Det finns kringomständigheter som styrker hennes berättelse, säger  Anna Rosenmüller Nordlander.

Enligt DO bör kvinnan få 125.000 kronor i diskrimineringsersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista