1 av 2
Greta Schibbye från Nätverket för förädrarepresentanter i Solna. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
2 av 2
Nätverket har på kort tid fått fleras hundra medlemmar, berättar Greta Schibbye. Foto: Ulf Bungerfeldt/Sveriges Radio
Solna

Nätverk gör uppror mot nedskärningar i Solnas barnomsorg

1:28 min

I Solna sprider sig missnöjet mot hur kommunens förskolor sköts och styrs. Ett föräldraupprop på Facebook har har på kort tid fått hundratals nya medlemmar. Nu planeras ytterligare fem miljoner sparas på barnomsorgen, och nätverket bakom uppropet tänker inom kort ordna en stor protestdemonstration mot politikerna.

Tvåbarnsmamman Greta Schibbye,  talesperson för Nätverket för förädrarepresentanter i Solna säger till P4 Radio Stockholm att hennes barn inte längre vill gå till förskolan. Att det är rörigt, hög ljudnivå och att de inte får nån lugn och ro.

– Det är ganska tydliga tecken från en tre- och en femåring, säger Greta Schibbye.

Bristningsgränsen är nådd, tycker allt fler föräldrar i Solna. Hårda budgetkrav under flera års tid har inneburit allt större barngrupper, och färre vuxna anställda. Speciellt vikarieintaget har allteftersom strypts till ett minimum - vilket enligt föräldrarna  framförallt märkts på ökad personalomsättning och på den miljö barnen vistas i.

Men nåt gehör från Solnas politiska ledning - och framförallt från skolkommunalrådet och ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, moderaten Arion Chryssafis har man inte fått. Tvärtom planeras ytterligare besparingar, effektivisering som det kallas, på 5 miljoner för 2013 - och det har lett till högljudda protester.

Nu har föräldrar vid sammanlagt 26 av kommunens drygt 30 förskolor gått samman i ett föräldranätverk på Facebook som på kort tid fått över 500 medlemmar. En namninsamling nyligen gav en god bit över 1100 underskrifter, och om två veckor anordnas en stor demonstration med syfte att få politikerna att lyssna.

--Ingen kan påstå att det här bara är enstaka spridda missnöjesyttringar, säger Greta Schibbye

– Vi hoppas kunna bilda opinion, eftersom barn- och utbildningsnämnden har valt att inte lyssna på oss. Då får vi välja andra vägar och metoder.

– Vi är många - hundratals, för att inte säga tusentals föräldrar som brinner för våra barns situation, säger Greta Schibbye, talesperson för Föräldranätverket Barnomsorg och skola i Solna till P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista