Böneutropen kommer pågå under ett par minuter varje fredag. Foto: Ola Torkelsson /Scanpix.
BOTKYRKA

Många positiva till böneutrop i Fittjamoskén

3:12 min

Det är mest positiva reaktioner på att minareten i Fittja i Botkyrka kommer att börja låta. Kommunstyrelsens ordförande, Katarina Berggren (S), tycker att det är skönt att polisen sagt ja, och botkyrkaborna verkar inte heller ha något emot det.

Igår blev det klart att moskén i Botkyrka blir först ut i landet att ha böneutrop från minareten. Det här betyder att moskén kommer kalla till bön genom den så kallade minareten, under några minuter varje fredag, med start i nästa vecka.

Botkyrka kommun har tidigare sagt ja, och igår gav även polisstyrelsen sitt tillstånd.

– Jag tycker att det är bra att det nu har tagits ett beslut i Polisstyrelsen kring frågan, och det var väl ganska väntat beslut att ge tillstånd, säger Katarina Berggren (S).

– Vi har ägnat mycket tid och kraft att diskutera frågan och involvera invånarna. Vi är en interkulturell kommun och är måna om att vi som invånare ska kunna leva tillsammans, och vi tror att vi nu har lagt en bra grund för det.

Även de boende i Botkyrka verkar nöjda med beskedet att minareten snart ska börja låta.

– Jag bor inte här i Fittja så jag kommer inte höra det. Men det är ju så kort stund det handlar om så jag tror att de flesta står ut, säger en kvinna.

Det som polisstyrelsen tagit ställning till handlar om ifall ljudet från minareten stör omgivningen. Den rädslan har några boende i närheten uttryckt tidigare, men märktes inte av när P4 Radio Stockholm pratade med boende i närheten av moskén i Fittja.

– Nej, absolut inte. Det finns inga lägenheter runt omkring, säger en man med turskisk bakgrund. Man ska respektera andra religioner.

– Ja, men det är helt okej. Jag är själv muslim så jag är glad, säger en kvinna.

P4 Radio Stockholm kommer bara i kontakt med en man som inte gillar tanken på böneutrop från moskén.

– Jag tycker att det räcker med utrop inne i moskén. Vi ska inte störa svenskarna, vi ska vara försiktiga.

Otto Marand
otto.marand@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista