Idag invigdes Sveriges första teckenspråkiga seniorboende i Skärholmen. Foto Otto Marand/ P4 Radio Stockholm
Stockholm

Äldreboende för döva och dövblinda invigd i Skärholmen

Stockholms och landets första seniorboende för personer som är döva eller dövblinda invigdes idag. Seniorboendet ligger i Skärholmen och har 35 lägenheter som är anpassade för äldre, som inte kan se och höra.

– Det är fantastiskt, speciellt eftersom vi pratat mycket länge om det här. Hur det ska bli tryggt för de äldre när de behöver komma in på ett äldreboende, så det känns väldigt skönt att ha rott detta i hamn, säger Ola Lundström från Stockholms Dövas Förening via tolken Tanja.

– Det har varit en lång process så det är många saker som har hänt, så det är väldigt skönt att bandet är klippt och att vi ska kunna ge service till äldre som behöver teckenspråk.

Det är Sveriges första teckenspråkiga seniorboende för döva och dövblinda som nu öppnat i Skärholmen. Det finns 35 lägenheter i ett och samma hus och som är anpassade för dövas och dövblindas behov. Lägenheterna är på ettor och tvåor i olika storlekar och med olika planlösningar. Boendet drivs av Stockholms Dövas Förening och det finns fortfarande lediga lägenheter.

– Det är ett stort intresse, men det är ett stort steg att ta också så det tar tid, men vi har tid till sommaren att fylla platserna, säger projektledaren Anette Pellebergs.

Vilka speciella lösningar har ni gjort här?

– Döva använder sig av visuella signaler. Det blinkar lampor om det ringer på dörren, eller om jag ska vakna på morgonen; vibrator under kudden. Den som är dövblind använder sig av taktilt; armbandsklocka som vibrerar om det ringer på dörren.

Hur är känslan när invigningen är över?

– Det känns som i final. Det saknas bara fyrverkerierna, det är en fantastiskt dag.

Otto Marand
otto.marand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".