Däckbyte Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio

Dags att bilen får sommarskrud

Idag är sista dagen att byta från vinterdäck till sommardäck, om det inte fortfarande är vinterväglag. Men hur vet man det? Vädret tycks inte ha bestämt sig för om det är vinter eller vår.

Efter den 15 april får du inte ha dubbdäck, om det inte är vinterväglag.

Men för dem som redan har bytt till sommardäck gäller det att köra försiktigt när det är kallt. Blixthalka överraskade bilisterna i Mälardalsområdet i helgen, och en rad olyckor inträffade under loppet av några timmar.

Med tanke på hur långdragen vintern varit, hur vet man att det inte fortfarande är vinterväglag där man bor?

– Så som det varit de sista veckorna har det varit torrt o fint på vägarna. Vinterväglag är om det är frost, snö, säger Milos Kosijer, på Motormännens riksförbund.

Vad är dina bästa tips om man vill byta däcken själv?

– Man ska tänka på att ställa bilen plant, dra åt handbromsen så att den står still, lägga i en växel. Om bilen har fälgsidor plockas de bort först, lossa muttrarna lite sen lyfter du upp bilen och sen skruvar man loss bultarna helt. Lägg dig aldrig under en bil utan att ha pallbockar under. De vanligaste felen folk gör är att man inte gör rent sidan där fälgen går emot, då får man obalans i hjulet.

Vad borde man tänka på om man lämnar in bilen på verkstad för att få däcken bytta?

– Inte så mycket, men när man fått ut bilen ska man tänka på att dra åt bultarna efter att man kört ungefär 5-10 mil. Man bör också kolla att däcken har rätt lufttryck, säger Milos Kosijer på Motormännens riksförbund.

Fråga

Så kollar du sommardäcket

Spårdjup på sommardäck på en personbil får inte vara mindre än 1,6 millimeter, men de anses farliga redan när det är under 3 millimeter.

Så här kollar du enkelt själv djupet:

För ner en femkrona i spåret. Tre millimeter är avståndet från kanten på myntet till "talet" på siffran 5.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista