Danderyds sjukhus Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Sjukvård

Ny närakut i Danderyd för att minska köerna och väntetider i akutsjukvården

"Tanken är att den ska avlasta"
0:54 min

En ny lättakut öppnar på Danderyds sjukhus. Dit kan man vända sig om man har lindrigare åkommor. Förhoppning är att lättakuten ska göra att köerna och väntetiderna ska minska på den vanliga akutmottagningen, det berättar Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd. 

– Tanken är att lättakuten ska kunna avlasta med 10 procent utav alla de besök som är på akutmottagningen idag. Det kommer att korta väntetiden för alla patienter. Men det kommer också att bli en bättre arbetsmiljö för medarbetarna som får ägna sig åt de svårast sjuka patienter på stora akuten och de lite lindrigare på nya lättakuten, säger Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd.

Kommer det att komma fler lättakuten i framtiden?

– Jag tror att det är väldigt bra koncept, för vi se så fina erfarenheter på Södersjukhuset och på Huddinge, som vi hoppas se på Danderyd också. Kan vi se att många fler skulle kunna få vård snabbt vill jag absolut att vi ska titta på detta.

Peder Gustavsson
Peder.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".