1 av 2
Höga ljudnivåer inte minst i klacken. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix.
2 av 2
Sångerskan Maria Blom är själv drabbad av tinnitus. Foto: Per Stahre/SR
Solna

Hög ljudnivå på idrottsarenor kan ge hörselskador varnar forskare

"Ingen kontrollerar ljudnivån där"
1:52 min

Efter förra matchen på Friends Arena  tyckte flera sportkrönikörer och åskådare att det lät för lite på arenan, trots att ljudet som högst mättes upp till 112 decibel. Det diskuterades också åtgärder för att höja ljudnivån. Stig Arlinger, ljudforskare och professor emeritus, säger att det är risk för att höga ljud på idrottsarenor orsakar hörselskador och att det är fel att försöka höja ljudnivåerna.

Ikväll är det dags igen för hemmamatch på Friends Arena i Solna, när AIK möter Malmö FF.

Efter förra matchen tyckte flera sportkrönikörer och åskådare att det lät för lite på arenan, trots att ljudet som högst mättes upp till 112 decibel. Det diskuterades också åtgärder för att höja ljudnivån.

Stig Arlinger, ljudforskare och professor emeritus, säger att det är fel att försöka höja ljudnivåerna.

– 112 decibel under några sekunder behöver inte innebära någon risk men är det 112 decibel som genomsnittsnivå i timmar kanske, ja då är det definitivt en påtaglig skaderisk i det.

Nu finns det diskusisoner kring hur man ska få publikljudet att bli högre på Friends Arena. Vad tänker du om det?

– Ha ha ha, ja jag skulle gärna se en diskussion om hur man ska kunna få ljudnivåerna lägre. Och sätta upp absorbenter och liknande för att skapa en akustik i rummet som suger upp så mycket ljud som möjligt för att reducera ljudnivåerna snarare än att öka dem.

Frågan är alltså om publikljudet på idrottsarenor kan ge publiken hörselskador. Och vems ansvaret i så fall är.

Enligt socialstyrelsen har kommunerna inte ansvar för att mäta ljudnivåer från publiken, utan bara från själva arrangemanget. Till exempel från en konsert.

Stig Arlinger tycker ändå att kommunerna ska mäta, eftersom det är viktigt att ta reda på om idrottsljudet ger hörselskador.

Om ljudet är för högt kan det ge både hörselnedsättning och tinnitus, det vill säga ständigt ljud i öronen.

Sångerskan Maria Blom har själv tinnitus, och det beskriver hon så här:

– Jag har tjutande och ringande och pipande i mina öron, och ovanpå det en ljudkänslighet som gör att jag alltid har ett par öronproppar med mig. När jag ska åka tunnelbana. Jag skulle inte kunna gå på något fotbollsevenemang eller konsert eller något utan mina rejäla ... ja, för det mesta kan jag faktiskt inte gå men vet jag att det är någorlunda ljudsvag tillställning, då kan jag gå med mina öronproppar. Men det är som att få knivar i öronen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".