Stockholms tunnelbana. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Solna

Solnapolitiker kräver förtur i kön till nya tunnelbanor

1:03 min

Prioritera en utbyggnad av tunnelbanan till Hagastaden och Arenastaden i Solna. Det skriver företrädare för den borgerliga alliansen i Solna i en debattartikel i Dagens Nyheter. Men det gäller att få med sig partikamraterna i landstinget.

– Det är oerhört viktigt med tanke på att vi har de senaste tio åren vuxit med 25 procent. Vi har idag en befolkning på 70 000 och vi bygger nya Karolinskaområdet, vi bygger Arenastaden där vi kommer att få fram 3 000 nya bostäder och 25 000 arbetsplatser. KI och Hagastaden växer fram med 5 500 bostäder och 36 000 arbetsplatser. Det här ger sammanlagt ungefär 60 000 nya jobb, vilket är fantastiskt bra och viktigt. Därför är det så oerhört viktigt att vi får till en tunnelbana till Karolinska, Hagastaden och Arenastaden, säger Anna C Nilsson, (C) kommunalråd i Solna.

De fyra borgerliga partierna som styr Solna är överens om att jobba för att tunnelbanans gröna linje ska delas vid Odenplan och få en ny gren via Nya Karolinska och Hagastaden till Friends Arena och den planerade Arenastaden.

Men om det ska bli verklighet behöver de också få med sig den borgerliga majoriteten i landstinget på att bygga ny tunnelbana. Frågan är hur det ska gå till?

– Ja, vi får fortsätta att jobba på, vi får ha tålamod och vi får vara tydliga och påpeka just vikten av alla arbetstillfällen och bostäder där vi i Solna faktiskt har levererat, säger Anna C Nilsson, (C) kommunalråd i Solna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista