Foto: Jessica Gow/ Scanpix
Stockholms län

Offentliga sektorn är vinnare när tillväxten ökar i länet

Lönesumman fortsatte att öka i Stockholm under de sista tre månaderna förra året. Det var främst i den offentliga sektorn i länet som tillväxten ökade. Samtidigt dämpades tillväxttakten i privat sektor. Parallellt med att varslen och arbetslösheten ökade, ökade även antalet sysselsatta personer.

Under det sista kvartalet förra året ökade antalet sysselsatta med 16700 personer i länet - de flesta i Stockholms stad. Det visar rapporten Stockholmskonjunkturen från Stockholms Business Region, som är stadens utvecklings- och marknadsföringsbolag.

Lönesumman ökade med 5.2 procent i Stockholms län under det fjärde kvartalet förra året och 3,9 procent i Stockholms stad jämfört med föregående kvartal. Därmed ökade tillväxten ytterligare i länet, men den dämpades i staden.

– Läget i Stockholm är stabilt. Tillväxten i offentlig sektor väger delvis upp den dämpade tillväxten i privat sektor, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region, i ett pressmeddelande.

I övriga Sverige var tillväxten 3,6 procent. Utbildning, hotell och restaurang samt finans- och företagstjänster var de starkaste branscherna i länet under perioden.

Olle Zetterberg, vid Stockholm Business Region, fortsätter:

– Försäljningen och arbetsmarknaden har försvagats men är överlag starkare än i övriga Sverige. Sysselsättningen fortsätter också att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista