SIGTUNA

Föräldrapar diskriminerades när barn tvångsomhändertogs

1:08 min

Sigtuna kommun måste betala 250 000 kronor efter att ha diskriminerat ett föräldrapar. Deras nyfödda barn omhändertogs på grund av att mamman har en psykisk funktionsnedsättning.

Barnet föddes i början av december 2010 och kommunen beslutade att barnet omedelbart skulle omhändertas från BB.

Skälet till omhändertagandet var att mamman har en psykisk funktionsnedsättning, som gör att hon har svårt att ta in mycket information på en gång och lära sig nya saker under stress.

Beslutet överklagades, men i mars 2011 placerades barnet i ett familjehem. Inte förrän i december efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att avslå kommunens ansökan fick barnet komma hem.

Tingsrätten har nu kommit fram till att kommunen brast i sin utredning av familjens förhållanden. Sigtuna kommun ska betala 250 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Dagens dom är en framgång för föräldrarna och diskrimineringsombudsmannen, som drivit fallet. DO menar att kommunen handlat utifrån att personer med psykiska funktionsnedsättningar inte kan ta hand om sina barn.

Sigtuna kommun säger till P4 Radio Stockholm att för dem är det ovanligt och nytt att DO väljer att driva ett sådant fall och att de ser allvarligt på att kommunen blivit fälld.

P4 Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista