De boende tvingas betala hundratusentals kronor. Arkivfoto: Janerik Henriksson /Scanpix.
Botkyrka

Stor ilska mot att boende får betala för gator

"Vi har inte råd"
1:25 min

Boende ska inte behöva stå för notan när kommunen vill bygga nya gator. Det menar organisationen Centrum för Rättvisa som nu ger sig in i kampen för boende i Stockholmsområdet som behöver betala gatukostnader. Kenneth Dahlgren i Botkyrka fick plötsligt en räkning på 260 000 kronor för gatuarbeten han inte beställt.

Kenneth Dahlgren har bott i sitt hus i Botkyrka i 50 år. Plötsligt fick han en räkning på hundratals tusen kronor i brevlådan. Den hundra år gamla gatan där han bor ska restaureras och då skickar kommunen räkningen till de boende.

– Plötsligt kommer kommunen och säger att vi ska betala 260 000 kronor för en gatukostnad. Vi får ta den här kostnaden, säger de bara. De kan låna ut pengarna i bästa fall, på tio år, förutsatt att vi själva bekostar en borgenär eller lagfart på fastigheten, säger Kenneth Dahlgren.

Men han var inte den i området som drabbades värst. En av Kenneths grannar fick en nota på över 1,5 miljoner kronor.

– Alla är uppgivna. Vi har inte råd med det hela!

Nu tar Centrum för Rättvisa upp kampen för boende som drabbats av detta. Det handlar om sex fall, varav tre i stockholmsområdet. Idag höll organisationen ett seminarium i Gamla stan i Stockholm mot de så kallade gatukostnaderna.

– Vi upplever inte att det här i skäligt och rättvist, säger juristen Sebastian Scheiman.

– Det finns en bestämmelse i lagstiftningen som tillåter det här, men det vi upplever när vi företräder klienter är att det snarare är fördelat på ett oskäligt och orättvist sätt där boende tvingas subventionerna byggprojekt för miljontals kronor.

Vad säger de som kommer till er?

– De är uppgivna och upprörda och helt desperata. De kan bli tvungna att sälja delar av sitt hem för att finansiera det hela, eller så kan de bli tvungna att sälja hela sitt hem och flytta från kommunen, säger Sebastian Scheiman.

Lagen säger att kommuner har rätt att ta ut ersättning för gatukostnader från fastighetsägarna. Men det är inte alla kommuner som gör det, bara runt 40 i hela landet. Botkyrka Kommun är alltså en av dem, Ulrika Persson är gatuchef i kommunen.

– Botkyrka Kommuns inställning är att det ska vara skäligt och att ingen ska behöva gå från hus och hem, sedan tolkar kommuner de här reglerna på olika sätt och det är ganska svårtolkade.

Men det är inte alla kommuner som väljer att tolka på det sätt som till exempel Botkyrka gör, det är bara 40 kommuner i landet som gör det. Varför gör Botkyrka det?

– Kommunen har ju ett tryck på sig att växa och man vill ju flytta till storstadsregionen och det måste man hitta lösningar på. De här reglerna är till för att man ska hitta gemensamma lösningar för det, säger Ulrika Persson, gatuchef i Botkyrka kommun.

I Haninge kommun beslutade man nyligen att införa ett kostnadstak i sådana här fall, men några sådana planer tycks inte finnas i Botkyrka.

Anders Hildemar Olsson
anders.olsson@sverigesradio.se

Helen Ling
helen.ling@sverigesradio.se

Fråga

Vad säger lagen?

Kommunen har rätt att ta ut ersättning för gatukostnader från fastighetsägarna inom sådana områden med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser.

Ersättningen kan avse kostnader för att bygga och förbättra gator och andra allmänna platser. Ersättning kan däremot inte tas ut för underhåll och drift.

Enligt huvudprincipen beräknas kostnaderna för allmänna platser och tillhörande anordningar inom ett visst område, vars utsträckning kommunen beslutar om, och fördelas på fastigheterna inom området. Detta kallas områdesvis fördelning. Kostnaderna ska fördelas på ett skäligt och rättvist sätt.

Kommunens beslut om gatukostnader kan inte överklagas. I stället prövas en tvist om gatukostnader genom stämning till mark- och miljödomstolen.

Källa: Boverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".