1 av 2
Vid årsmötet i dag avgörs om Veronica Palm, Stockholms arbetarekommuns ordförande, sitter kvar som ordförande. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Stockholm

Socialdemokraternas maktkamp avgörs

Professor i Statsvetenskap: "Ett parti som inte mår särskilt bra"
1:41 min

Maktkampen inom Socialdemokraterna i Stockholm avgörs i dag på Stockholms arbetarekommuns årsmöte i ABF-huset på Sveavägen.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Socialdemokrat ger sin bild av situationen:

– Ja, den är allvarlig eftersom den ju befäster bilden av att Socialdemokraterna just nu har bekymmer med sin partiorganisation och ett parti som inte mår särskilt bra inåt. Och det är klart att det i förlängningen riskerar att påverka bilden av regeringsdugligheten, säger han.

En falang inom partiet har fört fram att de vill ha bort nuvarande ordförande Veronica Palm till förmån för Ylva Johansson. Men den senare har meddelat att hon inte står till förfgande. Därför talar det mesta för att Vernica Palm blir omvald i dag lördag, tror Ulf Bjereld:

– Det gör ju att det blir lite lugnare omständigheter kring själva mötet. Men det löser ju definitivt inte de problem som finns i Stockholms arbetarekommun som har pågått under en mycket lång tid.

Han menar att de här problemen inte började med affären kring Omar Mustafa, som för några veckor sendan blev invald i partistyrelsen för att några dagar senare bli petad. Utan att Omar Mustafas öde är en konsekvens av långvariga problem inom Stockholms socialdemokrater.

– Per Albin Hansson brukade ju kalla Stockhoplms partidistrikt för "helvetets förgård" och det var ju redan på 1930- och 1940-talet. Så det här är ju något som med variation har pågått väldigt länge. Och det finns väl inte så mycket som tyder på att det här kommer vara problem som är snabbt övergångna den här gången heller, säger Ulf Bjereld.

Men varför är det problem just i Stockholm?

– Ja, det kan ju vara två skäl. Det ena är att problemet kan ha satt sig. I och med att de har varit under så lång tid så impregnerar det verksamheten i en ond cirkel som kan vara väldigt svår att bryta. Sedan kan det också bero på att det är huvudstaden och det är större frågor som står på spel än om det är ett mindre sammanhang.

Johanna Sjöqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".